Utmerkelser for sunnere kosthold i 2021

Helse- og omsorgsdepartementet lyser ut to utmerkelser i forbindelse med Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold.

– Vi ønsker å sette søkelyset på det gode arbeidet matvarebransjen gjør med å tilrettelegge for et sunnere kosthold. Utmerkelsen ble opprettet i 2020, og i fjorårets konkurranse kom det inn mange gode nominasjoner til sunnere produkter og markedsføringstiltak, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Det lyses derfor på nytt ut to utmerkelser i regi av intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, én i kategorien "sunnere produkter" og én i kategorien "sunnere markedsføring". Nominasjonen er åpen fra 16. august til 15. oktober, og vinnerne vil bli kåret den 7. desember. Konkurransen er åpen for aktører som har signert intensjonsavtalen eller tilslutningsavtalen.
Finn mer informasjon om nominasjonsprosessen på Helsedirektoratet sine nettsider.

Matvarebransjen og helsemyndighetene har i flere år samarbeidet om å gjøre det enklere for forbrukerne å ha et kosthold som er i tråd med myndighetens kostholdsråd.

– Å få oss alle til å spise litt sunnere er en viktig oppgave, sier Høie. – Bransjen har blant annet gjort en stor innsats for å redusere mengden salt i matvarene, og sukkerforbruket i Norge er betydelig redusert de siste årene. Det er kjempebra. Det er også gjort mye for å fremme forbruket av fisk, grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær, men her har vi ikke lykkes like godt og det kan gjøres enda mer. Jeg håper at disse utmerkelsene kan inspirere matvareaktørene til å tenke nytt for å bidra til at befolkningen får et sunnere kosthold.

Vinnerne av utmerkelsene i 2020 ble TINE og MENY. TINE vant i kategorien for sunnere produkter med mindre fett i melk, og MENY vant i kategorien for sunnere markedsføring med markedsføringsaktiviteter for økt fiskeforbruk.