Vil ha slutt på dyre kundeservicenumre

Nå skal forbrukerne slippe å ringe til dyre spesialnumre for å kontakte kundeservice. Næringsdrivende har frist til 15. oktober for å slutte med kostbare kundeservicenumre. Forbrukerminister Solveig Horne oppfordrer folk om å tipse Forbrukerombudet hvis det er bedrifter som ikke følger markedsføringsloven.

Mange virksomheter bruker tre- og femsifrede numre eller andre spesialnumre, som 815- eller 810-numre til sin kundeservice. Ringer du disse numrene, må du i mange tilfeller betale langt mer i minuttpris enn hvis du ringer et helt vanlig telefonnummer.

Markedsføringsloven forbyr næringsdrivende å henvise privatkundene sine til kostbare spesialnummer når de skal kontakte kundeservice. Tidligere i år fastslo også EU-domstolen at næringsdrivende ikke kan be kundene bruke kostbare spesialnumre når de ringer kundeservice.

Taksten skal være den samme som når en ringer et vanlig mobil- eller fasttelefonnummer. Næringsdrivende har fått frist til 15. oktober på å rette seg etter markedsføringsloven og avgjørelsen til EU-domstolen.

– Jeg forventer at alle bedrifter nå slutter med å kun tilby dyre spesialnummer for å ringe deres kundeservice. Forbrukerombudet vil gjennomføre en tilsynsaksjon for å kontrollere at næringsdrivende følger påbudet. De som ikke gjør det risikerer bot. Jeg vil også oppfordre folk til å tipse Forbrukerombudet hvis det er bedrifter som ikke følger loven, sier forbrukerminister Solveig Horne (FrP).

For å følge lovverket må de næringsdrivende avvikle de dyre spesialnumrene eller i tillegg til spesialnummeret tilby et alternativt kundeservicenummer til normal samtalepris.

Velger næringsdrivende å beholde spesialnummeret i tillegg til et ordinært nummer, må det gis utfyllende og tydelig informasjon om hvilke konsekvenser det får for kunden å velge spesialnummeret.

Til toppen