Olje- og energidepartementets tilskuddsordninger
Artikkel | Sist oppdatert: 21.06.2023 | Olje- og energidepartementet
Olje- og energidepartementet forvalter selv en tilskuddsordning knyttet til internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak. Nedenfor finner du informasjonen du trenger for å søke om tilskudd fra denne ordningen.
Øvrige tilskuddsordninger departementet har ansvar for er delegert til Norges vassdrags- og energidirektorat, Gassnova SF og Forskningsrådet. For mer informasjon om disse ordningene må du se på deres respektive internettsider.
Tilskudd til internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak
Formålet med ordningen er å gi støtte til virksomhet, tiltak eller samarbeid internasjonalt som understøtter departementets mål og oppgaver eller som tjener Norges interesser for øvrig innenfor petroleums- og energiområdet, herunder klima og CO2-håndtering. Under ordningen ytes tilskudd som staten gir som medlem av en internasjonal organisasjon, etter avtale med andre land eller støtte til frivillige organisasjoner om oppfølging av internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak.
For CO2-håndtering er det fastsatt følgende særskilte mål:
- Økt forståelse for CO2-håndteringsteknologiers potensial for å bidra til reduserte klimagassutslipp.
- Kunnskapsbygging, kompetanseoverføring og generell kapasitetsbygging internasjonalt, herunder fremme samarbeid om utvikling av rammer og regelverk for transport og lagring av CO2, samt samarbeid om lagring av allerede utskilt CO2.
- Heve andre lands myndigheter og andre, aktuelle aktørers kompetanse med hensyn til nødvendig regulering og tilrettelegging for CO2-håndtering.
- Anvendelse av CO2-håndteringsteknologier, herunder støtte til pilot- og demonstrasjonsprosjekter.
Søknadsfrist
Ingen søknadsfrist.
Nærmere om krav til innhold finner du i Regelverk for tilskuddsordning knyttet til internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak.
Tilskuddsordning for å styrke kompetansemiljø for havvind
Tilrettelegging for nye næringer slik som havvind er en viktig del av statens oppgaver for å bidra til omstilling av økonomien. Det er flere gode kompetansemiljøer langs kysten, men det er viktig å bygge opp en enda bredere kompetansebase på steder og i regioner hvor det allerede finnes overførbar kompetanse fra for eksempel petroleums- og maritimsektor.
Det er bevilget 5 millioner kroner for 2023 i tilskudd for å styrke kompetansemiljø for havvind. Ordningen skal bidra til kapasitets- og kunnskapsoppbygging, kompetanseoverføring og -formidling for industriutvikling og tilrettelegging for innovasjon og teknologiutvikling innenfor havvind. Tilskudd skal bidra til å oppnå regjeringens overordnede mål i veikartet for grønt industriløft når det gjelder havvind.
Nærmere informasjon finner du i vedlagte oppdragsbrev og regelverk for tilskuddsordning for å styrke kompetansemiljø for havvind.