Historisk arkiv

Tiltak for å styrke sykepleierutdanningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Tiltak for å styrke sykepleierutdanningen

1.0 INNLEDNING

1.1 Bakgrunn for oppnevning av utvalget

Nåværende rammeplan for 3-årig grunnutdanning i sykepleie ble fastsatt i august 1987. På bakgrunn av endringer i kravene til praksisstudier i sykepleierutdanningen ble rammeplanen revidert i 1992. I forbindelse med revisjonen ba Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF) Rådet for høgskoleutdanning i helse- og sosialfag (RHHS) om å utarbeide ny rammeplan for sykepleierutdanning i tråd med revisjonen i 1992. RHHS oversendt forslag til rammeplan til KUF i mai 1996.

Sosial- og helsedepartementet (SHD) ba i brev til KUF om at rammeplanen ble vurdert igjen med tanke på å styrke de medisinske og naturvitenskapelige emnene i sykepleierutdanningen. SHD ba også om en vurdering av praksisstudiene og ferdighetsopplæringen for sykepleiere.

KUF satte i desember 1997 ned et utvalg som skulle vurdere ulike sider av sykepleierutdanningen. Utvalgets leder har vært høgskolelektor Tone Elin Mekki, Høgskolen i Bergen.

1.2 Utvalgets mandat og sammensetning

Utvalgets mandat

Helse- og utdanningsmyndighetene har blitt enige om å nedsette et utvalg for å vurdere ulike sider ved sykepleierutdanningen.

Utvalget vil ha to hovedoppgaver. Den ene er å vurdere innholdet i utdanningen med utgangspunkt i sykepleierens nåværende og framtidige oppgaver/funksjoner i kommunehelsetjenesten og i sykehus. Utvalget skal

  • beskrive hva utdanningen skal kvalifisere til
  • ut fra kvalifikasjonskravene utarbeide forslag til fordeling av hoved- og delemner i sykepleierutdanningen (forslaget skal ikke medføre endringer i fordelingen av de 10 vekttall som er fastsatt felles for de fleste helse- og sosialfagutdanningene)
  • vurdere spesifikt naturvitenskapelige emner og praktiske ferdigheters plass i sykepleierutdanningen

Den andre hovedoppgaven vil være å utrede praksisopplæringen i sykepleierutdanningen og utarbeide forslag til hvordan forholdet mellom teori og praksis kan bedres. Temaer som bør vurderes er

  • styrking av undervisningspersonalets kvalifikasjoner innen praktisk sykepleie, for eksempel ved bistillinger i helsetjenesten for høgskolelektorer eller undervisningsstillinger knyttet til praksisfeltet
  • veiledning og fordeling av veiledningsansvar mellom høgskole og praksisfelt
  • samarbeid mellom høgskole og praksisfelt
  • tilgang på praksisplasser
  • kriterier for egnethetsvurderinger i praksisopplæringen

I tillegg bør en vurdere hvordan en resertifiseringsordning kan gjennomføres for sykepleiergruppen.

Utvalget skal legge til grunn at utdanningen fortsatt skal være tre-årig. Det er videre en forutsetning at eventuelle merutgifter som følger av foreslåtte tiltak dekkes innenfor budsjettrammen til den enkelte høgskole. Utvalget må på vanlig måte gjøre rede for administrative og økonomiske konsekvenser.

Tidsfrist for arbeidet: 12 måneder.

Utvalgets sammensetning

Høgskolektor Tone Elin Mekki, leder, Høgskolen i Bergen Høgskolelektor Sevald Høye, nestleder, Høgskolen i Hedmark Utdanningsleder Line Orlund, Studentenes landsforbund Ass. Oversykepleier Unni Kåsereff, Regionsykehuset i Tromsø Fagsjef Irene Feet, Norsk sykepleierforbund Fylkesråd Erik Fjeldstad, Finnmark fylkeskommune Underdirektør Marit Nygaard, Statens helsetilsyn, oppnevnt av Sosial- og helsedepartementet Rådgiver Ivar Walle, Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet Kvalitetsrådgiver Gry Opsahl, Fylkeslegen i Oslo Ass. rådmann Gudrun Haabeth Grindaker, Nittedal kommune, oppnevnt av Kommunenes sentralforbund Saksbehandler Unni Veirød, Norsk pasientforening Sekretærer: Høgskolelektor Bengt Karlsson, Diakonhjemmets høgskolesenter Høgskolelektor Jan Ove Vatne, Høgskolen i Oslo

1.3 Utvalgets arbeidsmåte

Utvalget hadde sitt første møte 18. desember 1997 og har i alt hatt 12 møtedager for hele utvalget. I januar 1998 ba KUF utvalget også utarbeide utkast til rammeplan parallelt med at en vurderte praksisopplæringen i sykepleierutdanningen og utarbeide forslag til hvordan forholdet mellom teori og praksis kan bedres. Fram til forslag til rammeplan ble sendt på høring i august 1998 var derfor arbeidet i utvalget i all hovedsak konsentrert om dette. I løpet av høringsrunden arrangerte utvalget 15. oktober 1998 en dagskonferanse med om lag 140 deltakere fra hele landet. Formålet var å få reaksjoner på rammeplanutkastet samt å få innspill til utvalgets andre hovedoppgave med å foreslå tiltak for å styrke praksisundervisningen. På grunnlag av høringsuttalelsene utarbeidet utvalget det endelige forslaget som ble overlevert Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i begynnelsen av desember 1998.

Denne rapporten omhandler den siste delen av mandatet.

Temaene som utvalget ble bedt om å vurdere under hoveddel 2 var omfattende. For å fremme forslag og utarbeide en rapport innenfor fristen, ble det bestemt å dele utvalget i 3 undergrupper som har hatt et ulikt antall separate møter. Sentralt i undergruppene var henholdsvis tilgang på praksisplasser, veiledning og fordeling av veiledningsansvar samt skikkethet i praksisopplæringen og resertifiseringsordning.

Siste fellesmøte ble holdt 25. januar 1999.

Utvalget har lagt opp til en åpen prosess og invitert fagmiljøer til debatt blant annet på egen hjemmeside på Internett. Det har vært stort engasjement og interesse for arbeidet, noe som har vist seg ved flere artikler og debattinnlegg i tidsskriftet Sykepleien. Utvalget har hatt omfattende møtevirksomhet og forelest i de fleste høgskolene og i andre fagsammenhenger.

Høsten 1998 ble det gjennomført en spørreundersøkelse ved høgskolene knyttet til spørsmål om ressurstilgang og hvordan praksisplassene ved sykehusene ble utnyttet.

Noen utvalgsmedlemmer foretok i juni 1998 studietur for å studere ulike sider ved sykepleierutdanning i USA og Canada. Hovedfokus for denne turen var system og praktisering av autorisasjon og resertifisering av sykepleiere. Rapport fra studieturen er lagt ved som vedlegg 5.

Lagt inn 8. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen