Historisk arkiv

Menn avler menn – Om...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Menn avler menn – Om veien til lærerutdanning

Norge har et av de mest kjønnsdelte arbeidsmarkeder i hele OECD-området, og ungdom velger mer tradisjonelt enn tidligere. Få gutter utdanner seg til typisk kvinnedominerte yrker. Evalueringen SINTEF har gjort av KUF-prosjektet Bevisste Utdanningsvalg (BUV) viser at det er vanskelig å få gutter til å ta utdanningsvalg uavhengig av tradisjonelle kjønnsroller. BUV-arbeidet møtte motkrefter i form av fordommer om menn i kvinneyrker. Jenter som velger utradisjonelt blir sett på som ”tøffe” og ”selvstendige”, mens gutter blir sett på som ”svake” og ikke egnet til å gjøre ”skikkelig arbeid”. Et annet moment som gjør motivering av gutter problematisk er at de kvinnedominerte yrkene blir forbundet med lavere status og at lønnen er langt lavere enn i mannsdominerte yrker. I tråd med at andelen kvinner i læreryrket øker vil slike vurderinger og oppfatninger av det å arbeide i skolen forsterke seg.

For mange elever oppleves skolen som en lite attraktiv arbeidsplass. Etter 13 år i utdanningssystemet er ikke skolen stedet som virker mest forlokkende for unge mennesker å tilbringe sitt yrkesaktive liv. Samtidig er rådgivning og veiledning i utdannings- og yrkesvalg i stor grad preget av kjønnsstereotype holdninger, og for gutter vil det kulturelt sett være vanskelig å velge en utdanning der omsorg og empati er vesentlige elementer og der det finnes få menn fra før. Å jobbe med barn og unge oppfattes lite barskt og utfordrende for mange gutter, og holdninger fra venner, familie og samfunnet er tradisjonelt sett preget av at dette er yrker for kvinner. Bøygen er større for at gutter skal velge utradisjonelt, enn at jenter skal gjøre det.

Tiltak nasjonalt

Informasjon

Samfunnets kjønnsrelaterte holdninger generelt har innvirkning på de valg gutter og jenter tar. Informasjon om læreryrkets viktighet, mulighetene som ligger i det å arbeide i skolen og behovet for mangfoldet av menn i barns og unges oppvekst vil kunne gi gutter motivasjon til å velge lærerutdanning og senere yrkesutøvelse i større grad enn tidligere. Slik informasjon må derimot ikke spille på gamle forestillinger om kjønn. Dette kan blant annet gjøres ved å:

  • Opprette nasjonal ”ambassadør”-team-koordinator med regionale ”ambassadør”-team. Ambassadørenes oppgave vil være å motivere gutter og unge menn til å rekruttere menn til lærerutdanning.
  • Utvikle rekrutteringskampanjer rettet mot gutter og unge menn. Utforming av budskap må gjøres i samarbeid med unge mannlige lærere og lærerstudenter, og må vise mulighetene og utfordringene som ligger i læreryrket. Midlene bør være en kombinasjon av personlig møte og informasjonsmateriell. Det vil være viktig å bruke de informasjons- og kommunikasjonsmidler som målgruppen ellers benytter seg av, som for eksempel Internett og sms.
  • Skape positive medieoppslag om læreryrket generelt og spesielt oppslag der ønsket om og behovet for menn i skolen står i fokus. Dette kan eksempelvis gjøres ved å trekke frem de gode eksemplene på menn i skolen.

Rådgivningstjenesten
Faglig solid yrkes- og utdanningsveiledning er vesentlig når unge mennesker skal ta valg i forhold til utdanning og yrke. Praksis er i dag at slik veiledning ofte er svært kjønnsstereotyp. Samtidig har det vist seg at det er enklere å stimulere jenter til å velge utradisjonelt enn gutter. Blant annet bør:

  • Utdannings- og yrkesveiledning styrkes, med spesiell tanke på rådgivningstjenesten. Rådgivningstjenesten må få ytterligere ressurser, arbeide med å få unge til å ta bevisste og utradisjonelle valg, og spesielt oppfordre gutter til å velge lærerutdanning.

Tiltak lokalt

Informasjon og veiledning
Rekruttering av gutter og menn til lærerutdanning er en mangesidig utfordring. Suksessen ligger først og fremst i å møte gutter og menn som er i en fase der de skal ta valg i forhold til yrke og utdanning og at bilde som skapes av utdanning og yrke er mulighetsfokusert og positivt vinklet. Dette kan blant annet gjøres ved å:

  • Opprette regionale og lokale ”ambassadør”-team bestående av unge mannlige lærere og mannlige lærerstudenter som blant annet driver aktivt rekrutteringsarbeid på videregående skoler, i forsvaret og på grunnfagsnivå i høgre utdanningsinstitusjoner.
  • Skape positive medieoppslag om læreryrket generelt og spesielt om ønsket og behovet for menn i læreryrket.
  • Styrke rådgivningstjenesten på den enkelte skole for å sikre at elevene får tilstrekkelig og god yrkes- og utdanningsveiledning. Slik veiledning må ikke preges av stereotyp kjønnsrolletenking
  • Spesielt stimulere gutter til kontakt med utradisjonelle yrker – blant annet i forbindelse med praksisuker/arbeidsuker og prosjektarbeid

La elever være lærere
Ofte opplever gutter at det å vise omsorg og å ta ansvar for yngre er en typisk”jentegreie”. Ved at gutter på et tidlig stadium opplever seg selv som rollemodeller og får ansvar knyttet til yngre elever, kan et slikt bilde snus. Dette kan blant annet gjøres ved å:

  • La elever være lærere – der eldre gutter kan fungere som rollemodeller og veiledere for yngre gutter og jenter.
  • Opprette partnerskapsskoler der grunnskoler, videregående skoler og lærerutdanningsinstitusjoner samarbeider om å fremheve og forsterke positive sider ved guttekultur, og der eldre gutter er rollemodeller for yngre elever.