Historisk arkiv

En mann er ikke én mann...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

En mann er ikke én mann – Om kulturelle utfordringer

Kvinner må ikke ha monopol på barns og unges oppvekst. Menn har i dag et bredere rollerepertoar enn tidligere, og menn er opptatt av å delta i egne ungers oppvekst. Menn har nydt godt av å være del av endret kjønnsrollemønster, men dette gjenspeiles dessverre ikke godt nok i skolen. Et utvidet rollerepertoar har gitt ulike former for maskuliniteter, men på den annen side er det utbredte holdninger til, fra både kvinner og menn, om at menn og omsorg ikke naturlig hører sammen. Gjennom media er det skapt negative og ensidige fremstillinger av menn og omsorg. Også i skolen kan det oppstå negative holdninger til mannlig omsorg, og spesielt omsorg menn viser for jenter. Aksept for mannlig omsorg er helt vesentlig for at menn skal kunne være gode rollemodeller og omsorgspersoner for elevene, og dette er aksept som spesielt kvinner må gi menn.

Unger trenger gode forbilder, og et bredt spekter av rollemodeller av begge kjønn for å utvikle sin egen identitet. Formelig trengs ikke menn bare fordi de er menn eller bare kvinner fordi de er kvinner. Det er de gode og trygge voksenpersonene unger trenger. Spesielt gutter trenger å identifisere seg med menn. Gutter trenger å møte menn, være sammen med menn og ha nære relasjoner til menn – rett og slett for å få bekreftet sitt eget kjønn. For jenter er det også viktig å oppleve trygge, voksne menn. Samtidig er det viktig at de menn som er i skolen ikke blir tildelt en tradisjonell mannsrolle, som ofte går ut på å gjøre de typiske "mannetingene". Unger trenger "hele" menn, menn som klarer kombinasjonen macho og myk og som gir omsorg til jenter og gutter.

Tiltak nasjonalt

Nettverk og synliggjøring
Utfordringene knyttet til mangelen på mannlige lærere og rollemodeller for unger krever etablering av nettverk, tydelig synliggjøring, fokusering på kultur og endring av holdninger. Det bør derfor:

  • Arrangeres en nasjonal konferanse om menn i skolen 2001/2002 med deltagere fra blant annet lærer- og elevgruppene, skoleledere, skoleeiere, lærerutdanningsinstitusjoner og mannsforskningsmiljøer.
  • Etableres nasjonalt nettverk for menn i skolen ved å opprette et eget nettsted, etter mal fra nettverket Menn i Barnehagen, MiB-nett (www.mibnett.no)
  • Deles ut pris til skoler og/eller skoleeiere som bevisst jobber med å rekruttere menn til skolen og lager skolen til en attraktiv arbeidsplass også for menn
  • Pålegge skoleeiere å arbeide med å bevisst rekruttere menn til læreryrket
  • Forske på menns måter å uttrykke omsorg og hvilke konsekvenser fravær av mannlige rollemodeller i skolen gir spesielt for gutter

Informasjon
Både menn og kvinner tjener på aktivt likestillingsarbeid, og spesielt er det viktig å sette fokus på viktigheten av at menn deltar i barns og unges oppvekst. Dette kan blant annet gjøres ved å:

  • Synliggjøre viktigheten av at begge kjønn deltar aktivt i barns og unges oppvekst generelt og i læringsarbeid og undervisning spesielt
  • Synliggjøre gode eksempler på former og metoder i lærerutdanning som spesielt appellerer til menn, eksempelvis gjennom egne hefter til lærerutdanningsinstitusjonene og skolene.
  • Spre materiell og informasjon om likestillingsarbeid, deriblant oppfordre til bruk av Kjekk og Pen – veiledning i arbeid med likestilling (KUF, 2001), på lærerutdanningsinstitusjonene og i skolene.
  • Sette fokus på kjønnsproblematikk i læreryrket – blant annet hva stor kvinnedominans kan bety for arbeidsmiljøet og for yrkets status, viktigheten av at begge kjønn er tilstede i barns oppvekst, og mulighetene som ligger i læreryrket.

Tiltak lokalt

Bevissthet og holdninger
Mangfold i lærerkollegiet, skaper godt arbeidsmiljø og gode rollemodeller for barn og unge. Dessverre er det slik at enkelte har stigmatiserende holdninger til menn og omsorg noe som kan skape et problematisk klima på skolen – i lærerkollegiet og i elevgruppen. Det er derfor viktig å:

  • Skape bevissthet knyttet til kjønnsproblematikk i lærerkollegiet
  • Bryte raskt og effektivt ned på eventuell ukultur og uheldige holdninger knyttet til menn som arbeider i skolen
  • Arbeide for reell aksept for kvinne- og mannskulturer, og spesiell aksept for ”hele” mannen – derigjennom omsorg
  • Diskutere kjønnsperspektivet og likestilling i lærerkollegiet, på foreldremøter og med elevene
  • Invitere foredragsholdere til å snakke om menn og omsorg.