Historisk arkiv

8. Økonomiske og administrative...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

8. Økonomiske og administrative konsekvenser

8.1 Administrasjon

Det vil koste penger å overføre administrasjonen av ordningen til SiU. Departementet må fortsatt beholde noen oppgaver. Arbeidsgruppen anslår departementets arbeid med ordningen blir halvert, hvilket vil si at man sparer inn et fjerdedels årsverk. For de oppgaver Lånekassen har i forbindelse med kvoteordningen, vil en overføring til SiU ikke få noen betydning. Lånekassen må dermed fortsatt påregnes å bruke et drøyt årsverk. Kostnaden for SIUs administrasjon av kvoteordningen, det vil si utgifter til nye stillinger og møte- og reisegodtgjørelse, anslås grovt til én million kroner.

8.2 Utvikling av programmer og tiltak for studentene

Kostnaden for en avsetning på 5 000 kr per student vil være 5,5 mill kr per år. Kostnaden for en særskilt pott på 25 000 kr til alle studenter på høyere grad vil beløpe seg til 25 mill kr, dersom 800 av de 1100 studentene tar master-, hovedfag- eller doktorgrad. Administrasjonen av tilskuddene vil være en del av SiUs oppgave. En fordobling av antall plasser med samme
forhold mellom studenter på høyere og lavere grad som i dag, vil innebære en avsetning på ytterligere 5,5 pluss 25 mill kroner. Det vil si at den årlige økningen over en fireårsperiode - hvis man forutsetter en fireårig opptrappingsplan - vil beløpe seg til i overkant av 7.5 millioner kroner.

8.3 Flere kvoteplasser

Arbeidsgruppens forslag om fordobling av antall plasser innebærer støtte til 1100 nye studenter. Med dagens stipendandel på 30 prosent og delvis stipend til årlig hjemreise, kan utgiften anslås til 25 000 kr per student, det vil si totalt 27,5 mill kroner per år. Dette vil igjen si en årlig økning i overkant av 6.5 millioner kroner hvis man forutsetter en fireårig opptrappingsplan. Kostnaden for rentefrie lån og eventuell senere avskrivning av lånet er ikke inkludert i beløpet. Både dette og foregående beløp vil variere etter hvor mange studenter som vender tilbake til hjemlandet.