Historisk arkiv

Om gjennomføringen av undersøkelsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Om gjennomføringen av undersøkelsen

Undersøkelsen tar for seg elevers og læreres kompetanse i bruk av IKT og ser denne i sammenheng med de samme gruppenes egen vurdering av sin kompetanse. Videre sees denne kompetansen også i forhold bakgrunnvariable knyttet til respondentenes kjønn og deres bruk av PC/Internett. Undersøkelsen består av 3 deler; et skjema for utfylling av bakgrunnsvariable, en egenevaluering av IKT-kompetanse og en praktisk test av IKT-kompetanse. Den praktiske testen er utarbeidet på grunnlag av den norske versjonen av det Europeiske datakjørekortet (European Computer Driver Lisence).

Hele undersøkelsen er holdt innen en ramme på totalt 45 minutter og den avgrenser seg til å teste ferdigheter i tekstbehandling, regneark og Internett og IKT-forståelse. Bakgrunnsskjemaene har vært forskjellige for elever og lærere, mens egenevalueringen og den praktiske testen har vært felles for begge grupper.

Firmaet Datakortet AS har på oppdrag fra departementet stått for utviklingen og den praktiske gjennomføringen av testen. Behandlingen av datamaterialet og utarbeidelsen av denne rapporten er gjort av departementet.

Totalt ble 210 skoler invitert til å være med i undersøkelsen. Av disse var 116 ungdomsskoler, mens 94 var videregående skoler. Svarprosenten var på 71% blant ungdomsskolene og 61% for de videregående skolene. Totalt var svarprosenten på 66%.

Undersøkelsen skulle gjennomføres med 10 elever i henholdsvis 9. klasse eller VK1 og 5 lærere på hver skole. Ikke alle skoler har gjennomført undersøkelsen med totalt 15 kandidater. Det gjelder små skoler som ikke hadde så mange elever i den aktuelle klassen, eller at enkelte utvalgte kandidater ikke har fullført undersøkelsen. Videre ble undersøkelsen gjennomført på skolenes eget IT-utstyr over Internett.

Om gruppene i undersøkelsen

Tabell 1.1 viser at gutter og jenter er jevnt representert blant de undersøkte elevene, både totalt og i forhold til skoleslag.

Tabell 1.1: Fordeling av elever på klassetrinn og kjønn (n=1254)

Fordeling av elever på skoleslag og kjønn

Skoleslag

Kjønn

Prosent

Antall

Antall totalt

Grunnskolen (9. klasse):

Jenter

48,6

356

732

Gutter

51,4

376

Videregående opplæring

(Allmennfag /VK1):

Jenter

52,9

276

522

Gutter

47,1

246

De to elevgruppene, elever i 9. klasse og elever i VK1 på allmennfaglig studieretning, har blitt valgt ut fra ønsket om at utvalget skal representere elever fra både grunnskolen og videregående opplæring.

Som det fremgår av tabell 1.2 er også lærerne totalt sett jevnt fordelt med hensyn til kjønn. Det er flere kvinner enn menn med fra grunnskolen, mens det er flere menn enn kvinner med fra videregående. I grunnskolen arbeider det ca 70% kvinner (jf SSB), slik at gruppen kvinner i grunnskolen er underrepresentert i utvalget. I videregående er det ca 44% kvinner.

Tabell 1.2: Fordeling av lærere på klassetrinn og kjønn (n=626)

Skoleslag

Kjønn

Prosent

Antall

Grunnskolen

Kvinner

52,5

373

Menn

47,5

Videregående

Kvinner

43,1

253

Menn

56,9

Den enkelte skole har selv administrert undersøkelsen etter gitte retningslinjer. Hver skole har hatt en kontaktperson med ansvar for å gjennomføre undersøkelsen etter de retningslinjer som var gitt. Da en av skolene ikke fulgte disse, ble det underveis foretatt en egen sjekk for å bringe på det rene om det var flere skoler som hadde unnlatt å følge retningslinjene for undersøkelsen. Nevnte skole ble ekskludert fra undersøkelsen. Det ble ikke nødvendig å fjerne andre skoler fra undersøkelsen.

Om undersøkelsens begrensninger

Denne undersøkelsen retter seg kun inn mot en avgrenset del av hele området IKT-kompetanse. Den praktiske testen og egenvurderingen omfatter ferdigheter og kunnskaper knyttet til tekstbehandling, regneark, Internett og generell IKT-forståelse. IKT-kompetanse inkluderer også kjennskap til annen programvare, ferdigheter i programmering, ferdigheter i å kunne nytte IKT i faglige sammenhenger og liknende. Dette fanges ikke opp av undersøkelsen.

Avgrensingen er valgt av både faglige og praktiske grunner:

  1. Tekstbehandling, regneark, bruk av Internett og generell IKT-forståelse er sentrale ferdigheter i både grunnskole og videregående opplæring.
  2. Det har vært viktig å lage en undersøkelse som er avgrenset i tid til 45 min (en skoletime).
  3. Det var ønskelig å kunne benytte allerede utprøvde instrumenter. Den norske versjonen av det Europeiske datakjørekortet (European Computer Driver Lisence) var derfor et naturlig utgangspunkt.