Historisk arkiv

Oppholdet i utlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Oppholdet i utlandet

Hvilke områder reiser elevene til?

Tabell 42 Oversiktstabell for fordelingen av elevene på vertsland. Delt etterverdensdel/region og utreiseår, absolutte tall

1999/00

2000/01

I alt

Argentina

3

3

Brasil

3

3

Chile

1

1

Uruguay

1

1

Venezuela

3

3

Sør Amerika

11

11

Barbados

1

1

Costa Rica

2

2

Dominikanske republikk

1

3

4

Guatemala

1

1

2

Jamaica

2

2

Mexico

1

1

Panama

2

2

Latin Amerika

5

9

14

Canada

6

6

USA

22

137

159

Nord Amerika

22

143

165

Australia

1

9

10

New Zealand

5

5

Australia/New Zealand

1

14

15

Thailand

1

1

Asia

1

1

Sør Afrika

1

5

6

Afrika

1

5

6

Belgia

1

1

England

6

6

Frankrike

3

13

16

Italia

1

3

4

Nederland

1

1

Spania

2

2

Tyskland

6

5

11

Østerrike

1

1

EU land

11

31

42

Tsjekkia

1

1

2

Øst Europa

1

1

2

Ikke svart

1

1

I alt

41

216

257

Innledningsvis presenterer vi en tabell som viser den detaljerte fordeling etter land og hvilket kull man tilhørte. Datamaterialet er basert på svarene vi fikk inn i spørreundersøkelsen. Basert på vårt materiale var det første året i alt 12 land som mottok utvekslingselever på denne prøveordningen. Vi ser at bortsett fra for USA, Tyskland, Frankrike og Costa Rica, var det bare 1 elev til hvert av de 8 andre landene. For andre året har vi 24 land representert, og vi kan se at det i regelen er flere som har dratt til hvert land, andelen land med bare en utvekslingselev er redusert fra 67 % til 33 %. Den viktigste forklaringen til dette er selvsagt at det andre året var langt flere elever som deltok.

For å arbeide nærmere med data, har vi gruppert landene, i hovedsak etter verdensdeler, men for Europa har vi splittet dette opp i EU-området og Øst Europa. Resultatet viser vi i figuren nedenfor.

Figur 12 Hvilket område reiste elevene til. Fordelt etter utreiseår

Figuren viser at det er USA/Canada som er det området flest reiser til i utvekslingsåret, med EU-landene på andreplass. For de to årene under ett mottar disse områdene alene 80 % av alle deltakerne. Ellers var det ca 10 % som dro til Sør/Latin Amerika og 5 % til Australia/New Zealand. For 1999 kan vi merke oss at det var forholdsvis flere som dro til EU-land. Dette gjaldt spesielt Frankrike og Tyskland, land som har skolesystem som burde være ganske godt kjent i Norge. Andelen som dro til Sør/Latin Amerika har avtatt noe, men med tanke på det lave antall deltakere første året kan dette like gjerne være et tilfeldig utslag.

Det må her nevnes at det er flere av utvekslingsorganisasjonene som satser spesielt på USA som vertsland. Vi ser bl.a. fra figuren at USA-andelen øker det andre året, da kom nettopp en del organisasjoner med spesiell fokus på USA-utvekslinger med. Fra AFS, som også var med første året, har vi fått opplyst at de siste årene har det for utvekslingselever generelt vært en tendens til at ca 60 % av alle de sender ut drar til spansktalende land. Vi ser også i Figur 12 at for år to ble andelen til Sør/latin Amerika redusert.

Fra organisasjonene ble det også trekt fram at det dessverre ikke alltid vil være samsvar mellom ønske om land og hvor eleven til slutt havner. Dette har bl.a. sammenheng med at det i enkelte land kan være et problem å skaffe nok vertsfamilier. Samt at land som for eksempel Australia har en kvoteordning der organisasjonene må ta imot like mange elever til Norge som får reise til Australia. Men om vi ser på kommentarene på spørreskjemaet til det som gjaldt lokalisering/vertsland, var det ingen som bemerket at de hadde hatt vanskeligheter med å få komme til det land de ønsket.

Fra Tabell 43 ser vi at de det er de færreste organisasjonene som har sendt mange elever til andre områder enn EU og ”de engelsktalende”. AFS merker seg ut med høy andel til Sør/Latin Amerika, noe som samsvarer godt med hva de på generelt grunnlag har opplyst til oss i intervjuer.

Tabell 43 Hvilken utvekslingsorganisasjon organiserte oppholdet? Fordelt etter vertsland/-region. Prosent

AFS

YFU

EF

Rotary

STS

ASSE

I alt

USA/Canada

54 %

69 %

82 %

75 %

82 %

43 %

64 %

164

EU

13 %

23 %

18 %

0 %

7 %

29 %

16 %

42

Australia/New Zealand

5 %

5 %

-

25 %

7 %

21 %

6 %

15

Sør/Latin Amerika

22 %

1 %

-

-

-

-

10 %

25

Asia

1 %

-

-

-

-

-

0 %

1

Afrika

4 %

1 %

-

-

-

7 %

2 %

6

Øst-Europa

2 %

-

-

-

-

-

1 %

2

Ikke svart

-

-

-

-

4 %

-

0 %

1

Sum

100 %

100 %

100 %

100 %

100 %

100 %

100 %

Antall

108

74

28

4

28

14

256

Vi har jamført våre data med tall innhentet fra organisasjonene over hvor ”deres” deltagere drar, og finner da at deres tall er noenlunde i overensstemmelse med den fordelingen spørreundersøkelsen viser .

Vi spurte videre organisasjonene om å oppgi tall for både dem som reiste ut som ordinære utvekslingselever og de som reiste på prøveordningen. Ut fra de svar vi fikk, ser det ut til at andelen som reiser til USA/Canada/EU er høyere blant dem som drar ut under prøveordningen enn blant utvekslingselever generelt. Vi kunne spesielt se at land med andre språk enn engelsk/fransk har en underrepresentasjon i prøveordningen. Som nevnt kunne for eksempel AFS opplyse oss om at 60 % av deres elever dro til spansktalende land, i vårt svarmateriale ligger denne andelen på ca 22 %.

I intervjuene har vi spurt organisasjonene om dette forholdet, og de melder tilbake at elevene – spesielt første årene – var tilbakeholdne med å velge andre enn engelsk- og til dels franskspråklige land fordi man antok at det ville være lettere å få godkjent et år i disse landene. Dels på grunn av at man ikke behersket språket ved avreise slik at det ville være vanskeligere å hevde seg faglig, dels på grunn av at man generelt visste mindre om nivå og faglig innhold på skolene i disse landene.

Vi har videre fått opplyst at andelen som velger dra til områder utenfor EU og USA/Canada ser ut til å være økende. Spørreundersøkelsen gir bare opplysninger om vertsland for elevene fra de to første årene, men i følge organisasjonene er det klar tendens til at flere velger spansktalende land, Asia etc. Med andre ord at organisasjonene har inntrykk av at denne prøveordningen mer og mer får samme spredningsmønster som ordinære utvekslingselever.

Drar elevene til samme skoler?

Noe som kommer helt klart frem i vårt materiale er at elevene i svært liten grad havner i de samme byene/på de samme skolene som tidligere og samtidige utvekslingselever. Av i alt 159 elever som svarte at de hadde vært i USA, var det bare ca 13 som hadde vært i samme by som en annen elev, 4 i Seattle, 3 i Houston og tre andre byer der det hadde vært to. For de som hadde vært i Sør Afrika var dette bildet noe annerledes, her fant vi at de seks elevene fordelte seg på 2 i Cape Town og 4 i Johannesburg, men dette gjelder bare for Sør Afrika, ellers er det overalt mønsteret fra USA som er det vanlige.

Den viktigste årsaken til dette ligger nok i at de som deltar på denne prøveordningen bare utgjør en del av utvekslingselevene fra Norge, og at elevene fra Norge bare utgjør en liten del av det samlede antall utvekslingselever rundt i de forskjellige land (”utlandet er ganske stort…”).

Videre at denne prøveordningen ikke er utvekslingsorganisasjonenes viktigste rettesnor i arbeidet med å plassere elevene. Deres primære målsetting er å få til et godt og stimulerende opphold både faglig og sosialt. I intervju med organisasjonene har det kommet frem at man der har den holdning at et år ved videregående ute generelt sett må regnes som minst like verdifullt som et år i Norge – enten man tar det som del av dette opplegget eller ei.

Dette tilsier at det ikke er noe fra organisasjonenes side som skulle medføre behov for å sende elevene til de samme skolene. Kjenner man læreplaner og har mulighet for å velge de fag som trengs for å gå videre i Norge, så skal så å si alle skoler kunne aksepteres. Oppgaven med endelig tilpasning ligger til norsk skole som må sikre at opplegget er tilfredsstillende for den som kommer tilbake, avklare behovet for privatisteksamener etc.

Men fra intervjuer med organisasjonene vet vi at de er opptatt av at elevene skal komme til skoler som ”holder mål”, slik at det skal la seg gjøre å innpasse året i et norsk skoleløp. Og vi fikk eksempler på at man, for eksempel der elevene kom fra andre enn allmennfaglig retning, prøvde å finne fram til skoler som kunne gi tilbud tilpasset deres spesielle behov. Disse elevene utgjør enn bare et lite mindretall, men det kan være å vente at dersom det blir en økende andel fra andre linjer, så vil organisasjonene kunne få større behov for å ”lose” disse inn mot de skoler man vet kan gi et godt tilbud for dem, og at det slik kan bli noe mer ”konsentrasjon” om enkelte vertsbyer/skoler.

Men per i dag er tendensen klar:

elever som deltar på denne ordningen blir plassert i vertsfamilier/-skoler på samme måte som ordinære elever, noe som medfører at det ikke er spesielle områder/byer som velges oftere enn andre.

Vi spurte videre om hvilken studieretning elevene hadde ved vertsskolen. Svarene på dette spørsmålet tyder på at de aller fleste går inn og tar et helt ordinært år ved vertsskolen. Man prøver å velge fag som gjør tilpasningen til Norge enklest mulig, og det ser ikke ut til at dette byr på særlige problemer.

Vi ser dette også fra kommentarene for eksempel til spørsmålet om forhåndsgodkjenningen var problematisk. Her er det vanligvis forhold ved skolen i Norge som har skapt utfordringer, i langt mindre grad forhold ved vertsskolen.

Hvem bestemmer hvor man havner?

At organisasjonene har ansvaret for å plassere elevene, kommer tydelig fram i svarene på spørsmålet om hvorfor man valgte nettopp dette stedet/denne skolen. Vårt utgangspunkt var en arbeidshypotese om at elever som deltok på denne forsøksordningen i sterkere grad enn andre utvekslingselever selv ville engasjere seg i å finne ut av hvilken skole de skulle reise til, ut fra at de hadde et behov for at den skulle fylle visse krav med tanke på norsk skoleløp.

Denne hypotesen ble avkreftet. Ut fra svarene er det ikke noe som tyder på at elevene opplevde det som om de hadde innflytelse på hvor de ble plassert.

Tabell 44 Hvorfor valgte du nettopp dette stedet/denne skolen? Fordelt etter hvilket år man reiste ut. Absolutte tall og prosenter

1999/2000

2000/2001

Totalt

Antall

Prosent

Antall

Prosent

Antall

Prosent

Organisasjonen valgte for meg

37

90 %

188

88 %

225

88 %

Jeg kjenner noen som har gått her før

1

2 %

5

2 %

6

2 %

Jeg fikk det anbefalt av venner/familie

1

2 %

9

4 %

10

4 %

Jeg har familie på stedet

2

5 %

8

4 %

10

4 %

Andre grunner

0 %

4

2 %

4

2 %

Sum

41

100 %

214

100 %

255

100 %

Ca 90 % svarte at dette var noe organisasjonene tok ansvar for. Ordningen fungerer slik at man ønsker seg til et land, noen kan ha nærmere ønsker om sted/region (vi ser f. eks. at det var omtrent 5 % som valgte ut fra at de har familie på stedet), men man som hovedregel er prisgitt organisasjonene i å finne sted/skole.

Dette kom også klart frem i intervjuene. Dersom elevene hadde spesielle ønsker, ga man fra organisasjonenes side uttrykk for at man prøvde å oppfylle disse, men hovedregelen var at organisasjonene fritt kunne plassere dem der de fant det best/der de hadde muligheter.

I denne prosessen ser ikke skolene og Lånekassen ut til å ha vært delaktige i det hele tatt. Svarene fra elevene går entydig i retning av at dette var organisasjonenes bord, intervjuer med Lånekassen, organisasjonene og skolene peker i akkurat samme retning:

  1. Verken skole eller Lånekasse er aktive i dette, annet enn dersom det dukker opp som et tema i forhåndsgodkjenningsprosessen.

Vi har kun et eksempel på at skolene var involvert. Det gjelder utvekslingen som Stabekk videregående har gått inn på i samarbeid med Heltberg Gymnas og York College. Dette er en ordning der elever drar til skoler i York, i et opplegg som også involverer skolene i Norge. Men dette får mer en form ala klasseutveksling, og den kommer inn under den andre forsøksordningen som eksisterer for videregående (jf Lånekassens forskrifter kap. V. 2.2.5).

Men dette eksempelet er et unntak, hovedregelen er helt klart at skolene ikke er direkte involvert inn mot valg av sted/vertsskole. Det er heller ikke blitt nevnt i intervjuer at det har vært kontakter mellom norsk skole og vertsskolen direkte. Dette skjer gjennom eleven eller elevens foresatte og er knyttet til for eksempel tilpassing av timeplanen for å få de ”rette” fagene, samt spørsmål i forbindelse med søknad for 3. året.

Hvordan gjør elevene det ute?

I intervjuer med skoler og organisasjoner, kommer det frem at man anser at elevene ute generelt greier seg godt eller svært godt på den faglige siden. Vi har allerede vært inne på at valg av språk kan være av betydning for hvordan det går der ute, at elever som drar til ikke-engelskspråklige land vanligvis ikke har basiskunnskaper i språket som lar dem gli rett inn i skolesituasjonen. På den andre side blir det sagt at i flere av disse landene, for eksempel i Sør/Latin Amerika, vil elevene komme til vertsskolen med større fagkunnskaper i mange fag enn sine medelever, og dermed ha en fordel som delvis motvirker det å ikke beherske språket fullgodt. Det har også blitt trekt fram at andre kvaliteter fra norsk skole; bred erfaring med prosjektarbeidsformen, erfaringer i å presentere arbeider for andre etc. har vært kvaliteter som har gitt norske elever fortrinn mens de har vært ute.

Det har også blitt nevnt, både i intervjuene og i kommentarer på spørreskjemaet, at selv overfor land men trodde skulle ha et høyere nivå i skolen enn den norske, har erfaringene vært at man med norsk videregående kan gå godt inn i fagene der ute. Vi har spesielt merket oss at flere av de som dro til USA har nevnt dette.

Vi bad elevene karakterisere sitt eget nivå ved å plassere sine karakterer inn i forhold til klassen deres i vertslandet. Viser dette i tabellen nedenfor.

Tabell 45 Hvordan vil du beskrive karakterene dine under oppholdet? (i forhold til gjennomsnitt for klassen der) Fordelt etter hvilket år man reiste ut. Absolutte tall og prosenter

1999/2000

2000/2001

Totalt

Antall

Prosent

Antall

Prosent

Antall

Prosent

Under middels

5

12 %

20

9 %

25

10 %

Middels

14

34 %

70

33 %

84

33 %

Over middels

22

54 %

122

58 %

144

57 %

Sum

41

100 %

212

100 %

253

100 %

Vi kan først nevne at det før utreise var slik at ingen av elevene karakteriserte eget nivå som under middels, i året ute ser vi at andelen går opp til ca 10 %. De to årene sett under ett, så er andelen over middels på nivå med andelen før utreise. Generelt viser dette et bilde av at de aller fleste elevene ser ut til å greie seg godt, 9 av 10 elever svarer at deres karakterer er på eller over snittet i klassen, uavhengig av hvilket land/språk dette dreier seg om.

For å se om språk spiller inn, vil vi vise fordelingen etter vertsregion. Vi viser fordelingen separat for hvert år.

Tabell 46 Hvordan vil du beskrive karakterene dine under oppholdet? (i forhold til gjennomsnitt for klassen der) Fordelt etter hvilken region man dro til og utreiseår. Prosent

Under middels

Middels

Over middels

Sum

Antall

USA/Canada

0 %

23 %

77 %

100 %

22

EU

18 %

45 %

36 %

100 %

11

1999/2000

Sør/Latin Amerika

60 %

40 %

0 %

100 %

5

I alt

12 %

34 %

54 %

100 %

41

USA/Canada

1 %

22 %

76 %

100 %

143

EU

23 %

65 %

13 %

100 %

31

2000/2001

Australia/NZ

29 %

43 %

29 %

100 %

14

Sør/Latin Amerika

29 %

53 %

18 %

100 %

17

Afrika

20 %

60 %

20 %

100 %

5

I alt

9 %

33 %

58 %

100 %

212

Merk at vi i denne tabellen har utelatt de regioner som det angjeldende år hadde bare 1 elev.

Vi kan her merke oss at elevene som dro til USA/Canada begge år i stor grad svarer at deres nivå ligger over middels (77 respektive 76 %). Videre at Sør/Latin Amerika, Australia/New Zealand og EU har relativt høyere andel som ligger under middels. Spesielt var andelen høy for Sør/Latin Amerika. Første året, var det 60 % (3 av 5) som anså sitt nivå å ligge under middels. Andre året er andelen på 29 %, det samme som Australia/New Zealand, og EU kommer like etter med 23 %.

Vi har vært inne på språk som hinder, og at ikke engelsktalende land derfor vil utgjøre en større utfordring for elevene. Dette blir bekreftet av de data vi her viser. Data illustrerer også et annet problemfelt: det at skoleåret ikke er sammenfallende med det norske. På den sørlige halvkule følger skoleåret vanligvis kalenderåret, mot hos oss fra høst til sommer. Dette betyr at elever som drar til Australia enten vil komme midt i et skoleår – eller måtte forlate norsk skole midt i et skoleår. Dermed kreves spesielle tilpasninger, og det vil kunne medføre at man må delta i undervisning på 2. års nivå før man har fått avsluttet 1. års pensum. På direkte spørsmål til elevene om dette ”avvikende” skoleåret var problematisk, er det bare svært få som har svart bekreftende, men om vi ser på karakternivået for året ute, vil vi kunne ha en indikasjon på at dette i praksis skaper en del vanskeligheter som gjør det verre å henge med faglig.

I Figur 13 nedenfor har vi illustrert forholdet mellom karakternivået før avreise og karakternivået under oppholdet ute. Dette for å prøve si noe om det er trekk ved eleven som gjør at man går opp eller ned. Det vi kan se fra denne figuren er at det synes være forhold uavhengig av elevens nivå før avreise som er utslagsgivende, i og med at en så pass stor andel av elevene ”skifter” nivå under oppholdet ute. Vi ser for eksempel at hele 50 % av de som svarte at karakterene i Norge var middels, opplyser at det under oppholdet ute var over middels. Tilsvarende er det ca 38 % av de som før lå over middels som i vertslandet ligger middels eller under middels.

Figur 13 Sammenheng mellom karakternivå før avreise og under oppholdet i vertslandet

For å se nærmere på dette har vi konstruert en variabel som viser om nivået gikk ned, var stabilt eller gikk opp under oppholdet ute. Vi kjørte denne variabelen mot en del bakgrunnsvariabler for elevene, og så da bl.a. at det var relativt flere jenter enn gutter som gikk ned i karakternivå under oppholdet (31 mot 18 %) og at elever fra de mest sentrale regioner hyppigere svarte at nivået gikk ned (ca 32 % fra SSB’s økonomiske regioner type 3 og 4 mot ca 25 % fra 0,1,og 2). Vi kan også merke en forskjell mellom organisasjonene der elever fra AFS generelt rapportere ”nedgang” hyppigere (37 % mot ca 23 % for de andre organisasjonene sett under ett). Videre krysset vi denne endringsvariabelen mot hvilke land/regioner man dro til. Vi viser resultatet i tabellen nedenfor.

Tabell 47 Hvordan gikk det med karakternivået ditt under oppholdet i vertslandet. Fordelt etter hvilket land/region man dro til

Gikk ned

Uendret

Gikk opp

Sum

Antall

USA/Canada

9 %

61 %

29 %

100 %

163

EU

62 %

36 %

2 %

100 %

42

Australia/New Zealand

60 %

40 %

0 %

100 %

15

Sør/Latin Amerika

68 %

27 %

5 %

100 %

22

Asia

0 %

100 %

0 %

100 %

1

Afrika

50 %

33 %

17 %

100 %

6

Øst-Europa

100 %

0 %

0 %

100 %

2

Ikke svart

0 %

100 %

0 %

100 %

1

Andre land

50 %

40 %

10 %

100 %

10

I alt

28 %

52 %

20 %

100 %

Antall

70

131

51

252

Vi ser her at de som reiste til USA langt hyppigere beholdt nivået eller gikk opp, bare 9% gikk ned. For de andre regionene ligger andelen som gikk ned på fra 50 til 68 %. Vi har sett at USA er det helt store vertslandet, med ca 60 % av alle elevene. Dermed slår de positive resultatene fra USA sterkt ut på totaltallene. For de andre land/regioner sitt vedkommende, ser dette ut til å være en viktig forklaring for å forstå hvorfor nivået gikk ned.

  1. USA/Canada er vertsland for relativt større andel av gutter enn jenter
  2. Det samme gjelder for de mest sentrale økonomiske regioner
  3. Videre er det relativt færre fra AFS som drar til USA/Canada

Oppsummert kan vi si at vi finner en tendens til at elevens nivå før avreise også avspeiler seg i nivået ute, men at forhold knyttet til valg av land (språk og skolerute) ser ut til å spille en sterkere rolle for hvordan man opplever eget resultat i året ute.

I hvilken grad opplevde man utvekslingsåret som faglig relevant?

En ting er om man mestrer skoleåret ute faglig, et annet element er om man opplevde at det man lærte var relevant med tanke på å ta det med tilbake inn i den norske skolehverdagen. Vi bad derfor elevene angi i hvilken grad de opplevde at innholdet i de ulike fagene var relevant for å fortsette i den norske skolen. Vi viser dette først fordelt etter hvilket år man reiste ut:

Tabell 48 Hvordan vil du vurdere innholdet i fagene du hadde i forhold til undervisningen i norsk skole? Fordelt etter hvilket år man reiste ut. Prosent

Lite relevant

Relevant

Svært relevant

Sum

Antall

1999/2000

20 %

55 %

25 %

100 %

40

2000/2001

16 %

61 %

23 %

100 %

214

I alt

17 %

60 %

23 %

100 %

254

Vi ser her at andelen som fant innholdet lite relevant var noe høyere første året (20 mot 16 %), men med tanke på at antallet som reiste ut det året var langt lavere, vil vi ikke trekke for mange slutninger fra dette. Bare si at det generelt ser ut til å være oppfatningen at innholdet vurderes som relevant eller svært relevant.

Om vi fordeler svarene for årets faglige relevans etter hvilket land man dro til, får vi et mer detaljert bilde. Her ser vi at elever som har vært i Sør/Latin Amerika hyppigst svarer at innholdet var lite relevant (58 % eller 13 av 24), Nord Amerika og EU som mest relevant (26 respektive 29 %).

Tabell 49 Hvordan vil du vurdere innholdet i fagene du hadde i forhold til undervisningen i norsk skole? Fordelt etter hvilket område man reiste til. Prosent

Lite relevant

Relevant

Svært relevant

Sum

Antall

USA/Canada

11 %

63 %

26 %

100 %

165

EU

17 %

54 %

29 %

100 %

41

Australia/NZ

7 %

80 %

13 %

100 %

15

Sør/Latin Amerika

58 %

38 %

4 %

100 %

24

Asia

0 %

100 %

0 %

100 %

1

Afrika

17 %

67 %

17 %

100 %

6

Øst-Europa

50 %

50 %

0 %

100 %

2

I alt

17 %

60 %

23 %

100 %

254

Både for karakternivå ute og for faglig relevans for utenlandsåret har vi her sett at elever som dro til Sør/Latin Amerika skårer generelt lavere enn de som har vært andre steder. Vi har i all enkelhet benevnt dette som et problem knyttet til spansktalende land. Dette er selvsagt en forenkling av de faktiske forhold. Det er nok et faktum at dårligere forkunnskaper i spansk enn i engelsk slår ut her, men det er også andre faktorer som kobler seg på. Både fra kommentarer på spørreskjemaet og fra intervjuene har vi fått et inntrykk av at et år i Sør/Latin Amerika ikke alltid holdt samme faglige nivå som i Norge.

  • Bl.a. har det blitt nevnt at på grunn av skolesystemets utforming i disse landene kunne man regne med å komme i klasse med elever som var ett til to år yngre. Dette ble også avspeilet i fagenes nivå.
  • Videre at man innen samfunnsfagene i langt større grad enn i Norge begrenset seg til å undervise om forhold i landet eller i regionene. Dermed ville innholdet måtte bli av mindre interesse når man kom tilbake til Norge.
  • Det er også kulturelle forskjeller, forskjeller som skyldes økonomi og levestandard, teknologisk nivå etc

Men for enkelhets skyld bruker vi språket som en slags fellesnevner for dette.

Kontakt med skolen i Norge gjennom utvekslingsåret

Som utvekslingselev har man vanligvis ikke hatt spesiell kontakt tilbake til Norge, ut over det man selv måtte ønske for å holde kontakten med familie og venner. Man var ute av skolen et år, og hva man gjorde dette året var i prinsippet ikke noe skolen hadde med.

Overfor utvekslingsorganisasjonene har det til dels fungert på samme måten. Mens man var ute, bodde/levde man som ordinært medlem av en familie, og målsettingen var at det ikke skulle være behov for organisasjonen å ha noe direkte med eleven å gjøre. Videre at man under oppholdet ute var ivaretatt av den lokale søsterorganisasjonen og ikke av organisasjonen i Norge. I intervjuene har det kommet frem at organisasjonene i prinsippet prøver å etterleve dette også overfor elevene som deltar på prøveordningen; etter at de har blitt plassert i vertsfamilien har de en lokal representant fra søsterorganisasjonen å forholde seg til. Det er ment å være tilstrekkelig.

I prinsippet skulle heller ikke skolene være særlig engasjert. Deres arbeid skal ligge i å forhåndsgodkjenne oppholdet, og tilby skoleplass til eleven når han/hun kommer tilbake etter et år ute. Men her er det vårt inntrykk fra intervjuene at skolene gjerne ikke anser dette for å være nok.

Vi viser først svarfordelingen på spørsmålet om eleven hadde vært i kontakt med skolen i Norge under oppholdet ute.

Tabell 50 Hadde du under oppholdet kontakt med skolen i Norge? Fordelt etter hvilket år man reiste ut. Absolutte tall og prosenter

1999/2000

2000/2001

I alt

Antall

Prosent

Antall

Prosent

Antall

Prosent

Ja

24

59 %

109

51 %

133

52 %

Nei

17

41 %

105

49 %

122

48 %

Sum

41

100 %

214

100 %

255

100 %

Vi ser her at 52 % av elevene var i kontakt med skolen under oppholdet, 59 % første året, 51 % andre. Fra kommentarene de ble bedt om å gi, ser vi at det for de aller fleste var denne kontakten initiert av eleven, og at det er kontakt inn mot skolen. Hensikten har dels vært å avklare spørsmål i forbindelse med forhåndsgodkjenningen, men oftere å diskutere/avtale hvordan forskjellig skulle ordnes med tanke på 3. året hjemme i Norge (søknad, fagvalg etc.).

Tabell 51 Hadde du under oppholdet kontakt med skolen i Norge? Fordelt etter hvilket område man reiste til. Prosent

USA/

Canada

EU

Australia/ NZ

Sør/Latin Amerika

Asia

Afrika

Øst-Europa

I alt

Antall

Ja

49 %

71 %

73 %

33 %

0 %

50 %

0 %

52 %

133

Nei

51 %

29 %

27 %

67 %

100 %

50 %

100 %

48 %

122

Sum

100 %

100 %

100 %

100 %

100 %

100 %

100 %

100 %

Antall

165

42

15

24

1

6

2

255

Videre kan vi fra fordelingen på land merke oss at det å ha kontakt har vært mest vanlig blant de som reiste til EU og Australia/NZ. Og at den har vært langt lavere enn for gjennomsnittet for elever som har dratt til Sør/Latin Amerika. Vi så lenger oppe at elever til disse landene både hadde hyppigere problemer med forhåndsgodkjenningen, og de hadde generelt høyere andeler både med svakere karakterer og som fant innholdet mindre relevant. Med andre ord at de som dro til den region der behovet for kontakt til Norge tilsynelatende var størst også var de som sjeldnest hadde denne kontakten.

At elever til Australia/NZ hadde hyppigst kontakt er som vi kunne vente ut fra det spesielle som gjelder for skoleåret. Enten man drar ut etter nyttår eller til høsten vil dette måtte medføre ekstra tilpasninger, noe som gjør kontakt hjem mer aktuelt. I tabellen nedenfor viser vi hvordan svarfordelingen på dette spørsmålet var etter som om man hadde opplevd problemer med det avvikende skoleåret.

Tabell 52 Hadde du under oppholdet kontakt med skolen i Norge? Fordelt etter om man opplevde problemer med avvikende skoleår (bare for elever som dro til sørlige halvkule). Prosent

Kontakt

Ikke kontakt

Sum

Antall

Problemer

33 %

67 %

100 %

6

Ikke problemer

56 %

44 %

100 %

25

I alt

52 %

48 %

100 %

Antall

16

15

31

Seks av 31 elever svarte at avvikende skoleår medførte problemer, av disse seks var det 67 % (4) som ikke hadde hatt kontakt hjem, blant de som ikke opplevde ”avviket” som spesielt problematisk var det bare 44 % uten kontakt med skolen hjemme i løpet av året. Dette er et indisium på at man kan avhjelpe problemer ved å holde kontakten med skolen.

Vi har videre fordelt svarene på dette spørsmålet etter karakternivå før avreise/ute og etter faginnholdets relevans. Viser dette ikke i tabellert form her, men vi kan der se en svak sammenheng mellom å holde kontakt med skolen og karakternivået før avreise (16 respektive 5 %-poeng flere svarte ”over middels”), mens det for opplevelse av faginnholdets relevans ikke er forskjeller å se. Det er vanskelig å trekke klare slutninger fra dette, blant annet kan det avspeile at de ”flinke” elevene kanskje ofte også har bedre kontakt med skolen generelt, og dermed har lettere for å ta kontakt ved behov. Men vi har ikke noe data som lar oss gå videre på dette.

Hvordan blir kontakten gjennomført?

Vi bad elevene å angi hvordan man hadde hatt kontakt med skolen. Dette var en del av et åpent spørsmål, så kommentarene har hatt varierende ordlyd og ikke alle har vært innom alle aspekter spørsmålet åpnet for. Vi har foretatt en kategorisering av disse kommentarene etter hvilket ”medium” man har angitt for kontakten, og viser dette i en frekvenstabell.

Tabell 53 På hvilken måte holdt du kontakt med skolen hjemme i utvekslingsåret? Absolutte tall og prosenter

Frekvens

Prosent

Gyldig prosent

Via e-post

60

45 %

65 %

Via brev

17

13 %

18 %

Via tlf/fax

10

8 %

11 %

Via familien hjemme

6

5 %

6 %

Oppgitt type kontakt i alt

93

70 %

100 %

Ikke opplyst type kontakt

40

30 %

Hadde kontakt med skolen i alt

133

100 %

Hadde ikke kontakt med skolen i Norge

125

Total

165

Svar i alt

258

Vi ser her at 45 % av de som hadde hatt kontakt med skolen hjemme hadde gjennomført kontakten via e-post. Om vi korrigerer for dem som ikke har opplyst kontaktmedium, ser vi at 65 % av de som har gitt opplysninger om dette har benyttet e-post, 18 % brev, 11 % telefon og faks og 6 % har brukt familien hjemme som ”mellommann”. Vi ser videre fra kommentarene at elevene ser på e-post/Internett som et svært egnet medium for kontakt.

Ut fra kommentarene kan det synes som om de som gikk på skoler i de minst utviklede landene kunne ha visse praktiske problemer med å benytte dette mediet, men for de langt fleste er dette både blitt brukt, og det blir regnet som velegnet til dette formål.

Når det gjelder innholdet i denne kontakten, så dreier det seg i det alt vesentlige om to forhold:

  1. forhåndsgodkjenningen, dvs fagene man må ta året ute og hvilket nivå man må legge seg på der
  2. forhold som gjelder 3. året i Norge; søknad om opptak, valg av fag etc.

Videre har man benyttet kontakten til å holde seg oppdatert på hva som skjer i klassen hjemme, hva som blir gjennomgått i pensum etc. med tanke på å holde seg à jour. Det er også en del som forteller at kontakten har hatt mer sosiale siktemål, holde klassen hjemme informert om hva som skjer etc.

I intervju med skolene får vi videre klart inntrykk av at man ønsker å bruke muligheten til å holde kontakt med eleven i løpet av året særlig til å sikre at overgangen til 3. året blir best mulig. Vi har hatt eksempler på at man bruker Internett/e-post aktivt overfor enkeltelever som velger ”vanskeligere” land. F.eks. ble en elev som dro til Costa Rica nøye ivaretatt med tanke på at språket og det faglige innhold/relevansen ikke skulle skape problem når eleven kom tilbake. Videre ble det sendt over pensumlister, leseplaner, stiloppgaver etc. i norsk for å gi mulighet til å henge med også overfor det faget. Etter skolens oppfatning var denne oppfølgingen sterkt medvirkende til at dette oppholdet ble en suksess.

Også organisasjonene sier at de opplever e-post/Internett som et nyttig element. Ikke bare knyttet til disse elevene, men generelt. Slik at de kan motta brev og informasjoner fra sine elever hurtig gjennom året, at elevers hjemmesider kan linkes til organisasjonenes Web-sider etc. Slik bidrar dette til tettere kontakt, bedret informasjonsflyt og mer oppdaterte informasjoner med tanke på potensielle brukere av ordningen.

Det vil likevel være korrekt å si at dette er eksempler heller enn regelen. Der er flere slike, men det generelle inntrykket er at skolene ikke har klare rutiner for om de skal holde kontakten og hva de i så fall skal legge vekt på i denne. En grunn til dette er at det, bortsett fra konkrete forespørsler om 3. året etc., ikke ser ut til å være det store etterspørselen etter å ha kontakt. Skolene opplever at elevene som drar ut er motiverte for det, at de som drar ut ”på ordinært skoleår” er spesielt motivert for at de skal kunne gjennomføre etter planen. Videre at der er en viss læringseffekt også for skolene. Vi så tidligere at problemer rundt forhåndsgodkjenningen avtar når skolene har hatt tidligere erfaring med ordningen. Dette vil også gjelde for spørsmål knyttet til året ute, til grensesnittet mot 3. året etc: man vet sånn omtrent hva som trengs og kan etter hvert legge kortene på forhånd for å sikre et brukbart resultat.

Det som ser ut til å skape problemer er dermed de situasjoner der elev/skole blir ”førstereisgutter”:

  1. første gang ved skolen
  2. første gang til nye land
  3. første gang fra nye studieretninger

Kontroll og prøving under året ute

Med tanke på at elevene skal kunne flyttes opp direkte til 3. året, kreves det at de når de kommer tilbake har de kunnskaper som trengs for dette. Forhåndsgodkjenningen skal være en formalisert måte å sikre dette, men det vil vanligvis være først ved oppstart 3. året at dette får sin endelige prøve. Det kunne derfor være et poeng for skolene å etablere rutiner for å sikre at elevene underveis i året hadde en faglig progresjon som gjorde dette sannsynlig.

Vi spurte derfor elevene om de tok norske deleksamener mens de var ute. Svarfordelingen var her rimelig entydig og viste et klart nei: 96 % svarte at de ikke tok noen deleksamener mens de var ute. De som svarte ja på dette spørsmålet viser i kommentarene at det de egentlig har svart er at de tok eksamener etter de kom tilbake til Norge. Faktisk kan vi ikke med sikkerhet si at en eneste elev avla deleksamen mens han/hun var ute.

Med tanke på deleksamener ute, så er det naturlig at dette ikke er benyttet, i og med at der ville være et visst formelt apparat knyttet til dette som trolig ville gjort det tungvint å administrere/gjennomføre. For de fleste sitt vedkommende ville også eksamenstidspunkt (vår/forsommer) gjøre det vanskelig å få til.

Som vi har vært inne på fikk vi fra skolene flere eksempler på at man prøvde legge ”årsplan” for elevene for å sikre at de skulle ha tilfredsstillende kunnskaper i de spesifikt ”norske” fagene ved hjemkomst/før skolestart 3. året. Men bare et fåtall ser ut til å ha praktisert system der elevene hadde forpliktelser overfor skolen i Norge gjennom året ute f. eks i form av stiloppgaver etc. Generelt er inntrykket at man har gitt dem et år ute i ”frihet under tillit”, og at man i noen grad har praktisert en slags kontrollering etter eleven er tilbake i Norge.

Oppsummering om året i utlandet

  1. Vi har sett at elevene, etter som ordningen ble mer utbredt, også velger å reise til flere land/regioner. Ut fra det organisasjonene har opplyst ser det ut til at utreisemønsteret for disse elevene er i ferd med å tilnærme seg det gjengse mønster for utvekslingselever generelt. Dette betyr at der skjer en relativ dreining fra de ”engelskspråklige” områder til områder med andre språk, andre kulturer enn den vestlige/europeiske og også til et videre spekter av økonomiske ”verdener”.
  2. At organisasjonene har som utgangspunkt å behandle disse elevene mest mulig som ordinære utvekslingselever, dvs. at målsettingen er sosial og kulturell utvikling og forståelse mer enn faglig i relasjon til norsk skole. Herunder gjelder også at plassering i vertsfamilie/-skole i all hovedsak blir gjennomført som for ordinære utvekslingselever.
  3. At elevene i varierende grad opplever året som faglig nyttig sett i forhold til den norske skolen/karakternivået.
    1. De aller fleste melder at de har et stort utbytte, at det er faglig sett relevant og at de ikke har problemer med å hevde seg faglig mens de er ute.
    2. At egenskaper tillært i norsk skole er verdifulle og kommer dem til nytte ute.
  4. Men også at det gjerne byr på problemer når man kommer til et sted der språk og skoleorganisering/struktur avviker fra det norske. Spesielt har vi sett at elever som reiser til den ikke engelsktalende verden, og elever som drar til land på den sørlige halvkule gjerne har noe dårligere/svakere erfaringer enn de andre.
  5. At dette er kjent for organisasjonene og for skolene, og at man fra deres side er villige til å hjelpe til for å overkomme disse utfordringene. I praksis er det fra skolene vi har eksempler på at man prøver lage opplegg for å gjøre opphold ”utenfor allfarvei” best mulig.
  6. At det er tre hovedutfordringer: første gang, første gang på nytt sted og første gang fra ny studieretning, men der erfaringene klart viser at ”neste gang” blir det enklere å gjennomføre.
  7. At kontakt med skolen hjemme er frivillig, men blir praktisert av en stor del av elevene – og satt pris på av skolene. Fra elever på sørlige halvkule kunne vi se at det å ha kontakt med skolen hjemme viste klart sammenfall med å oppleve avvikende skoleår som mindre problematisk. Videre så vi at en tendens blant elever i land i Sør/Latin Amerika til at det å ikke ha kontakt med skolen hjemme viste sammenfall med det å ha dårligere karakternivå ute og opplevelse av skoleåret som mindre relevant i norsk sammenheng.
  8. Det generelle inntrykket er at de norske elevene greier seg godt faglig mens de er ute, og at det man lærer vanligvis kan regnes som relevant/svært relevant med tanke på å gå videre i norsk skole.
  9. E-post er den vanligste kontaktform, og både fra elever, skoler og organisasjoner ble e-post/Internett trekt frem som et verdifullt medium for kontakt mellom elev og skole (/organisasjon).
  10. Kontakten med skolen dreier seg i regelen om to forhold: det som gjelder forhåndsgodkjenningen og det som gjelder videre skole i 3. året. Bare i liten grad dreier det seg om løpende kontakt i de ”norske” fagene. Noen skoler ser her ut til å være aktive for å holde trykket i dette gjennom året, men de fleste synes å gå for et system av ”frihet under tillit”, og at man i noen grad praktiserer en form for kontroll/prøving etter hjemkomst til Norge.
  11. At det dermed ikke blir gjennomført eksamener fra norsk side mens eleven er ute, men at man må gå opp som privatist i de fag det er nødvendig etter man er kommet hjem.