Historisk arkiv

Vedlegg 1 Adgang til...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Vedlegg 1
Adgang til midlertidig tilsetting ved universiteter og høgskoler

Nedenfor gis det en oversikt over mulighetene for midlertidig tilsetting etter tjenestemannsloven, forskriftene til tjenestemannsloven, universitets- og høgskoleloven og arbeidsmiljøloven.

Adgang til midlertidig tilsetting etter tjenestemannsloven, forskriften til tjenestemannsloven og universitets- og høgskoleloven

Adgang til midlertidig tilsetting etter arbeidsmiljøloven

Tjenestemannsloven § 3 nr. 2
a) Tjenestemannen trengs bare for et bestemt tidsrom eller for å utføre et bestemt oppdrag.

Arbeidsmiljøloven § 58 A
a) når arbeidets karakter tilsier det og arbeidet adskiller seg fra det som ordinært utføres i bedriften

b) Arbeidet ennå ikke er fast organisert og det derfor er usikkert hvilke tjenestemenn som trengs.

b) for praksisarbeid eller vikariater

c) Tjenestemannen skal gjøre tjeneste i stedet for en annen (vikar).

c) for deltaker i arbeidsmarkedstiltak i regi av eller i samarbeid med arbeidsmarkedsetaten.

d) Tjenestemannen skal være aspirant eller elev ved etatsskole.

d) med øverste leder i virksomheten eller når dette anses nødvendig som følge av overenskomst med fremmed stat eller internasjonal organisasjon (åremålstilsetting)

e) Tjenestemannen skal tjenestegjøre i utdanningsstilling.

e) for idrettsutøvere, idrettstrenere, dommere og andre ledere innen den organiserte idretten

f) Tjenestemannen skal tjenestegjøre i åremålsstilling.

Tjenestemannsloven § 3 nr. 3
Kongen fastsetter ved forskrift om en stilling skal være utdanningsstilling eller åremålsstilling. Ved forskrift kan det også fastsettes særregler for enkelte grupper tjenestemenn.

Landsomfattende arbeidstakerorganisasjon kan inngå tariffavtale med en arbeidsgiver eller en arbeidsgiverforening om adgang til midlertidig tilsetting innenfor en nærmere angitt arbeidstakergruppe som skal utføre kunstnerisk arbeid, forskningsarbeid eller arbeid i forbindelse med idrett.

Adgang til midlertidig tilsetting etter forskrift til tjenestemannsloven § 3

§ 3 nr 1 Den øverste administrative leder for en virksomhet kan tilsettes på åremål når lederoppgavene krever at vedkommende i særlig grad må ha evner og muligheter for faglig eller administrativ nyorientering.

Faglige lederstillinger kan også besettes på åremål når det er særlig behov for faglig nyorientering. Det samme gjelder særlige, sakkyndige rådgivere. Undervisnings- og forskerstillinger ved universitet eller høgskole kan besettes på åremål når skapende eller utøvende kunstnerisk kompetanse inngår som et vesentlig element i kompetansekravet.

§ 3 nr 3 Åremålstilsetting kan også nyttes i:

D utdanningsstillinger

Herunder stipendiater og vitenskapelige assistenter

F postdoktorstillinger

§ 5 nr 1 Dersom det til fast vitenskapelig stilling ved universitet eller høgskole ikke har meldt seg søker som etter fastsatte vilkår eller sakkyndig bedømmelse er klart kvalifisert for fast tilsetting, kan likevel en søker tilsettes for begrenset tid når vedkommende, etter tilsettingsmyndighetens vurdering, har forutsetninger for å skaffe seg de nødvendige kvalifikasjoner i løpet av tilsettingsperioden.

Ved utløpet av tilsettingsperioden har vedkommende krav på å bli vurdert til fast tilsetting før stillingen kunngjøres på ny.________________________________

§ 5 nr 2 Dersom det ikke har vært mulig å få søkere som tilfredsstiller kompetansekravene for tilsetting etter nr 1, og det på grunn av undervisningssituasjonen er helt nødvendig å foreta tilsetting, kan det foretas midlertidig tilsetting for inntil tre år og seks måneder i en lavere stilling som vedkommende tilfredsstiller kompetansekravene til.
_________________________________

§ 5b Det kan nyttes midlertidig tilsetting i bistilling inntil 20 prosent av full stilling for undervisnings- og forskerstilling ved universitet eller høgskole.
__________________________________

Adgang til midlertidig tilsetting etter universitets- og høgskoleloven

§ 30 nr 2 Tilsetting på åremål kan skje i undervisnings- og forskerstillinger når tjenestemannen skal delta i prosjekt.

Åremålsperioden er seks år med mulighet for fornyelse en gang.

§ 30 a Leder for avdeling og grunnenhet kan tilsettes på åremål. Åremålsperioden skal være fire år. Ingen kan være tilsatt på åremål i stilling etter denne paragraf i mer enn til sammen tolv år.

§ 30 b Hvis departementet har fastsatt at rektor tilsettes på åremål etter § 10 nr 5, foretar styret selv utlysing og tilsetting av rektor.

Rektor tilsettes på åremål for fire år om gangen. Ingen kan være tilsatt som rektor i en sammenhengende periode på mer enn åtte år. (§ 10 nr 5)
__________________________________

§ 32 nr 1 Tilsetting i stilling som administrerende direktør kan skje på åremål.