Historisk arkiv

Om personalpolitikkprosjektet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Om personalpolitikkprosjektet

Bakgrunn

Delprosjekt 9 – personalpolitikk ble etablert som ett av 19 delprosjekter i Utdannings- og forskningsdepartementets (UFD) prosjektportefølje i oppfølgingen av Kvalitetsreformen i høgre utdanning. Avdelingsledelsen i departementets universitets- og høgskoleavdeling har vært styringsgruppe for alle prosjektene.

Formålet med prosjektet var å følge opp og tilrettelegge for iverksettelse av de personalpolitiske tiltak som foreslås i St. meld. nr. 27 (2000 – 2001) Gjør din plikt – krev din rett, Kvalitetsreform av høyere utdanning, og de vedtak som ble fattet på personalpolitikkområdet etter Innst. S. nr. 337 (2000 – 2001). Prosjektet skulle også tilrettelegge for oppfølging av personalpolitiske mål som kom til uttrykk i St. meld. nr. 39 (1998-99) Forskning ved et tidsskille og Innst. S. nr. 110 (1999-2000), som ennå ikke er implementert.

Mandatet

Prosjektdirektiv for personalpolitikkprosjektet ble vedtatt av styringsgruppen 15. oktober 2001. Det ble fastsatt fire hovedmål:

  1. Utarbeide strategi for styrket faglig ledelse ved institusjonene, herunder tilsetting av ledere på avdelings- og instituttnivå.
  2. Levere forslag til fornyelse av regelverket og avtaleverket med utgangspunkt i behovene for økt fleksibilitet og omstilling.
  3. Levere innspill til universitets- og høgskoleavdelingens arbeid med overordnede mål og strategier for det personalpolitiske arbeidet i universitets- og høgskolesektoren med utgangspunkt i prosjektets hovedoppgaver.
  4. Levere nødvendige innspill til andre berørte delprosjekter etter nærmere bestilling fra disse og motta synspunkter fra berørte delprosjekter på grunnlag av bestilling.

Prosjektgruppen fikk følgende mandat:

" Delprosjektet personalpolitikk skal klargjøre de personalpolitiske mål som skal implementeres som et ledd i kvalitetsreformen på følgende områder:

  • Styrket faglig ledelse på avdelings- og grunnenhetsnivå
  • Større fleksibilitet i personalforvaltningen, herunder bedrede forutsetninger for omstilling i institusjonene
  • Økt mobilitet (jf. økt internasjonalisering)
  • Likestilling, med vekt på tiltak for å få flere kvinner i vitenskapelige toppstillinger

Universitets- og høgskoleavdelingen søker å få et overordnet helhetsgrep på personalpolitikken i universitets- og høgskolesektoren. Prosjektets viktigste oppgave er å levere forslag til mål og tiltak for implementering av de personalpolitiske målene i kvalitetsreformen. Det skal også utarbeides forslag til tiltak og handlingsplan for implementering av de mål og strategier for rekruttering som fastsettes i egen stortingsmelding om dette. Prosjektet vil tilstrebe å begrunne forslagene i overordnede prinsipper og strategier og derigjennom levere innspill til linjeorganisasjonens videre arbeid med en overordnet helhetlig personalpolitikk. Prosjektet leverer forslag til universitets- og høgskoleavdelingen, som vil være ansvarlig for å fatte beslutninger om oppfølging og å implementere disse.

Sentrale overordnede premiss i kvalitetsreformen er å tilrettelegge for større fleksibilitet og frihet for den enkelte institusjon. Dette skal også gjelde på personalpolitikkens område. Prosjektet må videre ta hensyn til mål om enklere og mer oversiktlig regelverk, jf. Regjeringens fornyelsesprogram.

Framdriften i prosjektet må være slik at det er klart for iverksettelse av de mest sentrale tiltak på personalpolitikkområdet 1. august 2002, med hovedprioritet for tiltak vedrørende åremålstilsetting av ledere for avdelinger og grunnenheter. Prosjektet avsluttes pr. 31. juli 2002."

Som følge av innspill som er kommet til prosjektgruppen under veis, er følgende tilleggselementer tatt inn i forståelse med styringsgruppen:

- Rutiner mm for tilsetting i undervisnings- og forskerstillinger

- Lønnspolitikk og incentiver

- Kompetanseutvikling

- Personalspørsmål ved eksternfinansiert virksomhet i egen regi og randsonesamarbeid.

Organisering av prosjektarbeidet

Delprosjekt 9 ble organisert med en prosjektgruppe og et referansenettverk. UFD har lagt vekt på åpenhet og forankring i sektoren i forberedelsene til gjennomføring av kvalitetsreformen. Disse hensynene ble søkt ivaretatt gjennom sammensetning av prosjektgruppen og referansenettverket. Det har vært departementets ansvar å ivareta kommunikasjonen med sektoren utover dette. Behandling av saker etter Hovedavtalen og Hovedtariffavtalen har også vært departementets ansvar.

Prosjektgruppen fikk følgende sammensetning

  • Grethe Sofie Bratlie, personaldirektør, NLH, prosjektleder
  • Bjørn Tore Kjellemo, avdelingsdirektør, UFD
  • Bodil Marie Olsen, underdirektør, UFD
  • Else Bjørnæs, personaldirektør, HiO
  • Grethe Fjeld Heltne, personaldirektør, UiO
  • Jan-Erik Østheim, rådgiver, UFD
  • Gunhild Rønningen, rådgiver, UFD

Likestillingsrådgiver Lise Christensen, Universitetet i Oslo, har på oppdrag fra prosjektgruppen skrevet vedlegg 2 Likestilling i universitets- og høgskolesektoren.

Kontorsjef Irén Terray, Høgskolen i Oslo, har på oppdrag fra prosjektgruppen skrevet vedlegg 3 Kompetanseutvikling ved universiteter og høgskoler i kvalitetsreformens tid. Terray har dessuten levert bidrag til kapittel 2.4 og til kapittel 9.

Grethe Fjeld Heltne sluttet som personaldirektør ved UiO 31. mars 2002. Hun har likevel deltatt i prosjektarbeidet helt til slutt.

Referansenettverket fikk følgende sammensetning:

  • Jan Morten Dyrstad, dekan, NTNU
  • Irene Dahl Andersen, rektor, Høgskolen i Østfold
  • Hans Anton Stubberud, rektor, Høgskolen i Buskerud
  • Arne Benjaminsen, universitetsdirektør, UiT
  • Thormod Narum,underdirektør, Arbeidsgiveravdelingen, AAD
    Grete Antonie Jarnæs, underdirektør, Arbeidsgiveravdelingen, AAD
  • En representant fra de største hovedsammenslutningene i sektoren:
    * Kari Kjenndalen, generalsekretær, Akademikerne v/ Forskerforbundet
    * Berit Asker Krogh, forbundssekretær, LO v/Norsk Tjenestemannslag:
    * Unni Bingen ,YS v/2FO:, UiO
    * Hans Erlandsen, spesialkonsulent, Norsk Lærerlag (fra 01.01.2002:
    Utdanningsforbundet)
    * Anne Lystad , rådgiver, Forhandlingsavd., Norsk Sykepleierforbund
    * Mats Larssen, Norsk studentunion,
    * Pål Aksel Sletteng, Studentenes landsforbund (deltaker via e-post).

Prosjektgruppen har hatt 17 møter. Kommunikasjonen med referansenettverket har til dels foregått via e-post. Det har vært avholdt to møter med referansenettverket. Fire av medlemmene har ikke deltatt på noen av de to møtene.

Resultater fra delprosjekt 9 – personalpolitikk

I tillegg til foreliggende rapport, har personalpolitikkprosjektet levert følgende:

  1. Innspill til Lovprosjektet, både til høringsdokumentet med forslag til endringer i universitets- og høgskoleloven og til Ot.prp.nr. 40 (2001-2002).
  2. Innspill til UFDs forberedende arbeid til hovedtariffoppgjøret 2002.
  3. Innspill til stortingsmeldingen om rekruttering, St. meld. nr. 35 (2001-2002).

Det vises til nevnte dokumenter.

Prosjektgruppen har i tillegg hatt møter/samtaler med to andre delprosjekter i Kvalitetsreformen: delprosjekt om internasjonalisering (internasjonaliseringsprosjektet), og delprosjekt om samarbeid i randsonen (randsoneprosjektet). Det vises til rapporten fra Internasjonaliseringsprosjektet og kapittel 10 Mobilitet internasjonalt og nasjonalt i rapporten her, samt kapittel 11 Personaladministrative spørsmål ved eksternfinansiert virksomhet i egen regi og ved randsonesamarbeid.

Prosjektleder har, i samråd med universitets- og høgskoleavdelingen i UFD, holdt fire foredrag om personalpolitiske utfordringer ved implementering av kvalitetsreformen:

  • mars 2002 på FAPs OU-seminar i Stavanger
  • 15. mai 2002 på FAPs vårseminar i Bergen
  • 27. mai 2002 på Personallederkonferansen for personalledere og personalsaksbehandlere ved universitetene og de vitenskapelige høgskolene
  • 31. mai 2002 på seminar om kvalitetsreformen i regi av Forskerforbundets lokalavdeling ved Høgskolene i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag

Oppfølging av prosjektet

Prosjektgruppens rapport er skrevet med styringsgruppen som hovedadressat. Rapporten er likevel utformet slik at den skal kunne leses av institusjonene i sektoren.

Prosjektgruppen har vurdert om det bør utarbeides en overordnet personalpolitikk for sektoren utover det som allerede framkommer i sentrale dokumenter som St. meld. nr. 39 (1998-99), St. meld. nr. 27 (2000-2001), Ot. prp. nr. 40 (2001-2002) og St. meld. nr. 35 (2001-2002). Etter den nye universitets- og høgskoleloven får den enkelte institusjon stor frihet i den interne styring og ledelse og stort ansvar for resultatene. Institusjonenes egen personalpolitikk blir et viktig virkemiddel i arbeidet med å nå mål og strategier som er satt av overordnede myndigheter, og som fastsettes av institusjonene selv. Det bør derfor være institusjonenes eget ansvar til enhver tid å fastsette de personalpolitiske mål, strategier og tiltak den enkelte institusjon anser riktige for sine behov. Overordnede dokumenter, som f. eks. de ovennevnte, vil være viktige utgangspunkt for dette arbeidet lokalt. Prosjektgruppen anbefaler på denne bakgrunn at departementet ikke utarbeider noen mer detaljert felles personalpolitikk for universitetene og høgskolene.

Prosjektgruppen foreslår imidlertid at foreliggende rapport sendes til universitetene og høgskolene slik at den kan fungere som "hjelp til selvhjelp" der det er behov, og som inspirasjon til institusjonenes eget arbeid med personalpolitikken framover. Personalpolitikk generelt og særskilte personalpolitiske tema eller problemstillinger som vektlegges fra sentrale myndigheter og har stor betydning for institusjonene som statlige arbeidsgivere, bør være gjenstand for diskusjon på styringsdialog og etatstyringsmøte. I forbindelse med implementering av kvalitetsreformen vil prosjektgruppen anbefale at det arrangeres seminarer på tvers av institusjonsgrensene for debatt og erfaringsutveksling om sentrale personalpolitiske tema. Det er naturlig og ønskelig at Universitets- og høgskolerådet (UHR) tar initiativ til dette i samarbeid med UFD.

Konklusjoner og anbefalinger

  • Rapporten fra Kvalitetsreformens delprosjekt 9 – personalpolitikk foreslås sendt institusjonene til orientering.
  • Personalpolitiske tema eller problemstillinger av overordnet betydning bør tas opp i etatstyringsmøter og styringsdialoger.
  • UFD anmodes om å kontakte UHR slik at UHR vurderer om det bør tas initiativ til seminarer om sentrale personalpolitiske og organisatoriske spørsmål i forbindelse med implementering av kvalitetsreformen.