Historisk arkiv

Kapittel 5 Økonomiske...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Kapittel 5
Økonomiske og administrative konsekvenser

Prosjektgruppens forslag om en todelt tilskuddsmodell kan gjennomføres innenfor dagens budsjettrammer. Når det gjelder finansiering av rettighetsbasert grunnopplæring, vil både de økonomiske og de administrative konsekvensene avhenge av oppfølgingen av Kvalitetsutvalgets innstilling.

Forslaget om å legge forvaltningsoppgavene til VOX kan medføre at VOX får behov for ressurser og kompetanse knyttet til tilskuddsforvaltning. Dersom en skal gjennomføre ny godkjenningsrunde, må en også påregne noe ressursbruk hos VOX.

Forslagene i denne rapporten tar i første rekke sikte på å bidra til et klarere tilskuddsreglement og til en enkel og rasjonell forvaltning av ordningen. Sterkere målstyring av tilskudd til ulike opplæringstilbud kan føre til noe omfordeling mellom aktører som tilbyr forskjellig type opplæring. Når det gjelder det generelle tilskuddet medfører forslagene at dette tilskuddet ikke kan nyttes av fjernundervisningsinstitusjonene. Prosjektgruppen mener at dette kun vil få små økonomiske konsekvenser for institusjonene, da de i liten grad har hatt aktiviteter av den type.

Prosjektgruppen har ikke tatt stilling til om tilskuddene til studieforbund og frittstående fjernundervinsingsinstitusjoner bør slås sammen til en felles bevilgningsramme.

En god utnytting av de administrative systemer som er utviklet og i bruk, vil legge grunnlaget for en rasjonell, rask og korrekt rapportering fra studieforbund og frittstående fjernundervisningsinstitusjoner. Det vil da være mulig å dreie bruk av ressurser mot bedre kvalitetssikring, oppfølging og videreutvikling av rapporteringen.