Historisk arkiv

Vedlegg 2 - Ordliste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Vedlegg 2 - Ordliste

Domenenavn

Kjennetegn for IP-adresser. Om ikke annet angis menes hele domenet inklusiv topp-, hoved- og underdomene.

Domeneklagenemda

Forslag til en klagenemnd for domenenavn under landkodetoppdomener Norge har fått tildelt.

Egenerklæring

En erklæring som den som søker om et domenenavn skal avgi om at domenet ikke er i strid med andres rettigheter, norsk lov osv. Erklæringen forutsetter at søkeren til en viss grad har satt seg inn i regelverket. Nærmere krav til erklæringen fremgår av forskriften.

Hoveddomene

Et domene registrert direkte under toppdomene og er det nest siste leddet i domenenavnet. I eksemplet www.odin.dep.no er .dep hoveddomenet.

IP-adresser

Den enkelte datamaskin som er tilkoplet til Internett må ha en unik adresse for at informasjon som sendes over nettet skal komme frem til rette vedkommende. Disse adressene kalles IP-adresser og er bygget opp som lange nummerserier. Domenenavnene er kjennetegn for IP-adresser.

Landkodetoppdomene

Det øverste domenet i hierarkiet i det globale domenenavnsystemet i henhold til 2-bokstavkoder under ISO 3166-1 standarden.

Registerenhet

Foretak som i henhold til overenskomst med den internasjonale forvalter av toppdomener har rett til å fordele domenenavn under landkodetoppdomener. I Norge er dette p.t. NORID. De behandler søknader, utfører registreringer og vedlikeholder de nasjonale toppdomene teknisk og administrativt.

Registrering

Om ikke annet angis menes registrering av et domene. Ved registreringen gis den som søkte om domenet en enerett til bruken av dette domenet.

Registreringsdata

Data som avkreves søker om søker og søkers virksomhet i forbindelse med søknad og endringsmeldinger.

Registrar

En virksomhet som har inngått avtale med en registerenhet om adgang til å sende inn søknader og endrings­meldinger til registerenheten på vegne av søkere/innehavere av domener under de norske landkodetoppdomenene.

Tildelingsregler

Reguleringen av administrasjon og tildeling av domenenavn. Omtales også som regler for tildeling eller navnepolitikk.

Toppdomene

Et nasjonalt/geografisk (landkodetoppdomene) eller generisk domene som er det øverste domenet i hierarkiet i det globale domenenavnsystemet. Domenet er det siste leddet i domenenavnet. I eksemplet www.odin.dep.no er .no toppdomenet.

Underdomene

Et domene under hoveddomenet. I eksemplet www.odin.dep.no er .odin underdomenet.