Historisk arkiv

Fortsettelsesforsikring i kollektiv pensjonsordning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Fortsettelsesforsikring i en kollektiv pensjonsordning etter opphør av arbeidsforhold

Finansdepartementet har i brev av 4. desember 1998 til Norges forsikringsforbund uttalt:

"Det vises til Forsikringsforbundets brev av 28. september 1998.

I brevet reises det spørsmål om hvordan fortsettelsesforsikringer i en kollektiv pensjonsordning etter opphør av arbeidsforhold skal behandles skattemessig. (Selskap A) har i brev av 22. oktober 1998 kommet med supplerende opplysninger i sakens anledning.

I Finansdepartementets brev av 4. mai 1998 angående fortsettelsesforsikring i en kollektiv pensjonsordning etter opphør av arbeidsforhold fremgår det at departementet tok utgangspunkt i Riksskattestyrets rundskriv av 27. mars 1953 nr 240. I rundskrivet slås det fast at dersom arbeidstaker som slutter i bedriften helt eller delvis opprettholder premiebetalingen for sin forsikring, skal denne forsikringen fremdeles anses som en bedriftspensjonsforsikring etter skatteloven. Det er også denne løsning som legges til grunn i Skattelovkommentaren 1997/98 på side 530 som viser til Utv 1953 side 129 og Utv 1954 side 139.

I Finansdepartementets brev av 4. mai 1998 ble det lagt til grunn at fradragsretten for medlem av privat tjenestepensjonsordning etter skatteloven (TPES) som har fortsatt forsikringsforholdet i medhold av forsikringsavtaleloven § 19-7 på grunn av opphør av arbeidsforhold, innrømmes fradrag for premien i medhold av skatteloven § 44 første ledd h nr 2. Det ble også uttalt at fradragsbegrensningen på kroner 40 000 som gjelder for premie mv til individuelle pensjonsavtaler, ikke er av betydning for fradrag til omhandlede fortsettelsesforsikring.

Forsikringsforbundet og (selskap A) har påpekt at når det gjelder perioden fra 1. januar 1956 og frem i dag har entydig praksis vært at en har behandlet fortsettelsesforsikringene etter de skatteregler som følger for egen pensjonsforsikring etter skatteloven. Det vises til skatteloven § 44 annet ledd nr 1. Kredittilsynet har i rundskriv 17/94 også lagt til grunn at individuelt premiebetalende poliser utgått fra kollektiv pensjonsforsikring i forsikringsmessig sammenheng er å betrakte som likestilt med kollektive forsikringer. Det fremgår videre at Kredittilsynet antar at fratrådt medlem kan kreve fradrag etter skatteloven § 44 annet ledd nr 1 for de årspremier vedkommende selv betaler på sin fortsettelsesforsikring, innenfor de skattemessige begrensninger som gjelder for egen pensjonsforsikring. Videre fremgår det at det forutsettes at fortsettelsesforsikringen følger de bestemmelser som gjaldt for kollektivordningen da vedkommende gikk ut av ordningen.

Finansdepartementet mener det er av sentral betydning for løsningen av spørsmålet at omhandlede fortsettelsesforsikringer er behandlet skattemessig som egne pensjonsforsikringer etter skatteloven § 44 annet ledd nr 1 i en periode på over 40 år. Det foreligger en langvarig og sikker praksis for denne løsning. Finansdepartementet er derfor av den oppfatning at omhandlede fortsettelsesforsikringer skattemessig skal behandles etter de regler som gjelder for individuell pensjonsforsikring etter skatteloven, jf skatteloven § 44 annet ledd nr 1."