Historisk arkiv

Svovelavgift på autodiesel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Brev til APs Stortingsgruppe av 25.02.2000

Arbeiderpartiets stortingsgruppe
Erik Dalheim
Karl Johans gate 22
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

00/866 SA

25 .2.2000

Svovelavgift på autodiesel

Jeg viser til ditt brev av 15. februar 2000, der det stilles spørsmål om den nye svovelavgiften på autodiesel.

1.

Det bes om en oversikt over hvilket volum diesel som er blitt gjenstand for den midlertidige avgiften på 25 øre per liter, dvs. hvor mye diesel med svovelinnhold høyere enn 0,005 pst. som er levert til depotene. Det er forutsatt i spørsmålet at avgiften kreves inn ved levering til depot og at det "restvolum" som forelå før 31. desember 1999 ikke vil bli belastet økt svovelavgift.

Svovelavgiften beregnes ut fra svovelinnholdet i den mineralolje som tilføres tankanlegget. Dette vil innebære at dersom halvparten av oljen som tilføres tankanlegget inneholder over 0,005 pst. vektandel svovel og den andre halvparten inneholder under 0,005 pst. vektandel svovel, blir den nye svovelavgiften kun belastet halve volumet.

For registrerte virksomheter oppstår imidlertid avgiftsplikten først ved uttak fra lager, jf. forskrift 18. desember 1998 nr. 1250 om svovelavgift på mineralske produkter § 2. Registrerte virksomheter kan dessuten overføre varer uten at avgiftsplikten oppstår til egne registrerte distriktslagre eller til egne depot. Avgiftsplikten oppstår i så fall ved uttak fra disse. Dette innebærer at produkter som tas ut fra slikt lager eller depot etter 31. desember 1999 i utgangspunktet omfattes av den nye svovelavgiften på autodiesel. Om avgiftsplikten i det konkrete tilfellet inntrer eller ikke, vil avhenge av svovelinnholdet i den olje som tidligere er lagt inn på tankanlegget. Tilsvarende regler om at avgiftsplikten oppstår ved uttak fra lager gjelder for øvrig generelt for særavgiftsbelagte varer.

Registrerte virksomheter skal sende inn avgiftsoppgave og innbetale avgiften til tolldistriktet innen den 18. i måneden etter at uttak har skjedd. Dette innebærer at svovelavgift på autodiesel som er tatt ut fra lager etter 1. januar 2000 første gang skal innbetales 18. februar 2000. Per i dag har avgiftsmyndighetene ingen fullstendig oversikt over avgiftspliktig volum og beregnet avgift. Jeg vil komme tilbake til dette så snart Toll- og avgiftsdirektoratet har samlet og bearbeidet det nødvendige materialet.

2.

Videre bes det om departementets vurdering av fra hvilket tidspunkt oljeselskapene kan merke pumpene (til sluttbruker) med dieselkvaliteten på 0,005 pst. svovelinnhold.

I St.prp. nr. 1 (1999-2000) Skatte-, avgifts- og tollvedtak er det lagt til grunn at denne svovelavgiften ikke ville gi noen inntekt til staten etter 2000, dvs. at fra 2001 vil tilnærmet all autodiesel ha et lavere svovelinnhold enn 0,005 pst. vektandel svovel.

Svovelavgiften på autodiesel innebærer ikke noe forbud mot omsetning av autodiesel med svovelinnhold over 0,005 pst. vektandel svovel. Regler av drivstoffets maksimale svovelinnhold fastsettes av miljøvernmyndighetene. Det er lagt opp til at det fra 1. januar 2005 ikke lenger vil være tillatt å selge autodiesel med svovelinnhold over 0,005 pst. vektandel svovel. På denne bakgrunn opplyser Norsk Petroleumsinstitutt (NP) at lavsvovelet autodiesel ikke vil kunne garanteres fra bensinstasjonene før dette tidspunkt.

Jeg ser det som ønskelig at tilgangen til lavsvovlet diesel er sikret i god tid før 2005. Departementet vil i tiden framover vurdere nærmere virkemidler som vil kunne være aktuelle for å sikre en overgang til lavsvovlet autodiesel før nevnte tidspunkt. I denne forbindelse kan det også nevnes at oljebransjen opplyser at de vil kunne levere lavsvovlet diesel f.eks. til entreprenører, buss- og andre transportselskaper med egne tankanlegg, dersom det avtales at oljen skal være av denne bestemte kvalitet.

Avgiftsmyndighetene har ikke fastsatt krav om merking av pumper, verken når det gjelder svovelinnhold eller når det gjelder andre egenskaper. Etter det jeg har fått opplyst har heller ikke miljøvernmyndighetene regler med slike krav. Det vil således i utgangspunktet være opp til bransjen selv å bestemme om og eventuelt hvordan pumper skal merkes mv.

I samarbeid med miljøvernmyndighetene vil jeg imidlertid vurdere om avgifts- eller miljøfaglige vurderinger tilsier at det er innføres slike merkekrav.

Med hilsen
Gudmund Restad