Historisk arkiv

Forslag til endring i vegtrafikkloven og i enkelte andre lover - senking av promillegrensen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Høringsbrev

Høringsinstansene

Forslag til endring i vegtrafikkloven og i enkelte andre lover - senking av promillegrensen – høring

Det vises til vedlagte høringsnotat datert 22. juni 1999, utarbeidet av Samferdselsdepartementet i samarbeid med Justisdepartementet, om forslag til endring i vegtrafikklov 18. juni 1965 nr. 4 og i enkelte andre lover.

Med målsetning å redusere antall trafikkulykker forårsaket av påvirkede førere eller hvor ruspåvirkning kan ha vært en medvirkende årsak, gjennomføres det en rekke ulike tiltak gjennom lovgivning, holdningsskapende arbeid, kontroll, straffutmåling og behandling. Den samlede effekten av tiltakene skal gi økt sikkerhet for trafikantene og færre dødsulykker og ulykker med personskader på norske veger. Samferdselsdepartementet legger til grunn at en lav promillegrense og tilhørende reaksjoner ved overtredelse vil gi et positivt bidrag til ulykkesutviklingen.

For å begrense omfanget av alkoholpåvirket kjøring foreslås det derfor en senking av promillegrensen for fører av motorvogn, fra 0,5 til 0,2. Som reaksjon ved overtredelse av den nye promillegrensen foreslås bot ved kjøring med promille mellom 0,2 og 0,5, og ved gjentatt overtredelse bot, eller bot og betinget fengsel. Forslaget er tidligere varslet i St meld nr 37 (1996-97) Norsk veg- og vegtrafikkplan 1998-2007, jf Innst S nr 273 (1996-97).

Det foreslås også endringer i vegtrafikklovens bestemmelser om inndragning av og sperrefrist for førerkort, samt tilbakekalling av kjøreseddel.

Senking av promillegrensen i vegtrafikkloven medfører i tillegg behov for endringer og presiseringer i tilgrensende lovverk. Det foreslås derfor også visse endringer i lov 3. februar 1961 om ansvar for skade som motorvogn gjer (bilansvarsloven) og lov 16. juni 1989 nr. 69 om forsikringsavtaler.

Vi ber om at departementene foretar intern høring ift egne underliggende etater i den utstrekning disse ikke er tatt med i høringslisten.

Samferdselsdepartementet ber om høringsinstansenes merknader innen 22. september 1999.

Med hilsen

Anita Skauge e.f.Lasse Lager
Lagt inn 29. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen