Historisk arkiv

Temaord i justisbudsjettet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Temaord i justisbudsjettet

Domstolene

Det skjer et stort reformarbeid, der førsteinstans domstoler slås sammen. Tallet på tingretter skal reduseres fra 92 til 66. Domstolene behandlet flere saker i 2002 enn året før og tallet på ubehandlede saker (restanser) går ned. Likevel er det et stykke igjen før målet om saksbehandlingstid på 3 måneder i straffesaker og 6 måneder i sivile saker nås.

Fri rettshjelp

Inntektsgrensene for å motta fri rettshjelp er hevet til 230.000 kr og egenandelen er tatt bort. Denne forbedringen i rettshjelpsordningen krever en budsjettøkning på 54,5 mill. kr neste år.

Konkurs

Ved årsskiftet er det siste frist for å heve egenkapitalen i aksjeselskap til 100.000 kr. Som en følge av at en del AS vil bli tvangsavviklet settes det inn 40 mill kr ekstra til bostyrets gransking av konkurser. Bevilgningen forslås hevet til 90,5 mill kroner.

Miljøkriminalitet

Justisdepartementets miljøhandlingsplan setter retningen for politiets prioriteringer. Oppsyn, forebygging og etterforskning skal bidra til å ta vare på verneområder og på sårbar natur. Politiets oppmerksomhet framover skal særlig rette seg mot utfordringer i kystsonen som oljeforurensing fra skip, utslipp av miljøgifter til sjø, brudd på fiskeribestemmelser og lovbrudd knyttet til havbruksnæringen.

Narkotika

Narkotikaforbrytelser er hovedstraffen for 29 prosent av de innsatte i fengslene. De siste årene er det flere anmeldelser, oppklaringer og dommer for narkotikalovbrudd. Det er spesielt viktig å reagere raskt ovenfor særlig ungdoms misbruk. Tunge misbrukere har først og fremst behov skadereduksjon og behandling framfor straff for misbruk.

Organisert kriminalitet

Den organiserte kriminaliteten, ofte med internasjonalt tilsnitt, er stadig mer profesjonelt organisert og utfordrer evnen til samordnet innsats på tvers politidistrikt og landegrenser. Justisdepartementet og Politidirektoratet har etablert Rådet for samordnet bekjempelse av organisert kriminalitet (ROK) og CATCH-prosjektet som spydspisser i kampen mot organisert kriminalitet.I juni vedtok Stortinget en lov med en rekke tiltak mot organisert kriminalitet og menneskehandel. Den skjerper straffene for handlinger som utøves av organiserte kriminelle grupper. Politiet gis større muligheter til grenseoverskridende observasjon. En handlingsplan for å bekjempe handel med kvinner og barn ble lagt fram i vår. Nye straffebud som rammer bakmenn som utnytter mennesker til prostitusjon og tvangsarbeid, er vedtatt.

Politireformene

Omfattende reformer i politietaten har halvert antall distrikter. 1260 stillinger er omdisponert innenfor de 27 ny distriktene. Av dette er 414 stillinger en direkte gevinst i form av at stillinger overføres fra administrasjon til mer direkte tjenesteytende og politioperativt arbeid.

Rasisme

Politiet arbeider mot diskriminering av minoriteter på utesteder og restauranter, noe som er et ledd i regjeringens handlingsplan mot rasisme. Det arbeides for at flere fremmedkulturelle tas opp på Politihøgskolen. Politidirektoratet legger opp til et prøveprosjekt med kvittering og registrering av politikontroller rettet mot minoriteter.

Samfunnets sikkerhet

Regjeringen arbeider for å redusere samfunnets sårbarhet. Justisdepartementet har samordningsansvar for samfunnets sikkerhet og beredskap, som berører svært mange institusjoner i vårt samfunn. Det nye Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er nå opprettet. Oslo politidistrikt får styrket sine budsjetter i 2004 som en følge av økt vakthold ved ambassadene. Helikopterberedskapen på Sola styrkes. En ny helikopteravtale på Svalbard bidrar til bedret beredskap i området.

Soningskøer

Politi etterforsker flere saker og domstolene idømmer flere personer fengselsstraff. Konsekvensen er press på fengslene. Soningskøene økte også fra 2002 til 2003, men veksten flatet ut i annet kvartal i år. Kriminalomsorgen vil i perioden 2002 – 2004 ha fått 301 nye plasser for å møte denne utviklingen. Som et midlertidig tiltak med etts års varighet foreslår regjeringen fremskutt løslatelse på fem dager for innsatte med dommer under 90 dager og 10 dager for dem med lengre dommer.

Vold

Den registrerte voldskriminaliteten har en bekymringsfull utvikling. Årsakene til vold er sammensatte og må bekjempes med et bredt register av virkemidler. Vold mot kvinner skjer i stor utstrekning i hjemmet. Menn rammes i mye større grad av vold på offentlig sted. Den direkte satsingen på tiltak mot voldelige menn beløper seg nå til 19 millioner. Fjorårets satsing på 14 millioner til sinnemestringsprogram i fengslene og såkalt §12 soning (soning i institusjon) videreføres. I tillegg bevilges ytterligere 5 millioner til dette arbeidet. I 2004 inngår tre kompetansesentra i et nytt nasjonalt kompetansesenter om vold og traumer. Handlingsplanen ”vold mot kvinner” har lagt til rette for en rekke tiltak, og en ny handlingsplan mot vold mot kvinner og barn er under utarbeidelse. Tilbudet om mobile voldsalarmer planlegges å bli landsdekkende i år. Politidistriktene har familievoldskoordinatorer knyttet direkte til saker om familievold.

Økonomisk kriminalitet

Regjeringen bekjemper økonomisk kriminalitet på mange fronter. Det er kommet nye straffebestemmelser som rammer aktiv og passiv korrupsjon i privat og offentlig sektor. Det er også vedtatt et straffebud mot såkalt påvirkningshandel. Et treårig prosjekt mot korrupsjon og hvitvasking av penger ledes av spesialråd Eva Joly i Justisdepartementet. Prosjektet arbeider blant annet for at inndragning av utbytte fra ulovlig virksomhet skal bli et mer effektivt middel i kampen mot økonomisk kriminalitet.