Historisk arkiv

Høring - om situasjonen i det norske mobilmarkedet - høringsuttalelse NORTIB

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Høringsuttalelse fra NORTIB

NORTIB Oslo, den 5 mars,2002

Samferdselsdepartementet
Postboks 8010 Dep
0030 Oslo

HØRING – OM SITUASJONEN I DET NORSKE MOBILMARKEDET

NORTIB takker for anledningen til å kommentere denne høringen.

Innledning

Vi deler Post- og teletilsynets syn på at det norske mobilmarkedet i dag ikke er i/har reell konkurranse, - en skjebne som det egentlig også deler med forholdene i fastnettet. De to duopolistene må sies å ha en absolutt markedsmakt og de tilknyttede tjenestetilbyderne har ingen reell innflytelse på markedet. Tilsvarende forhold gjør seg også gjeldende i store deler av det europeiske markedet, som i tillegg er skjemmet av kunstig høye samtrafikkpriser (roaming-priser).
NORTIB tror at myndighetene nå bør tenke langs nye baner for å kunne håpe på særlig bedring i situasjonen. Vi har gjort oss noen tanker om dette, som vi vil presentere i det etterfølgende. Noen av synspunktene vil være kjent for departementet fra før.

Om parallelle fysiske nett

En ideell situasjon ville være om man fikk frem flere nasjonale fysiske mobilnett. Resultatet så langt er skuffende, for både GSM og UMTS. NORTIB tror at det i et land som Norge vil vise seg vanskelig å få en samfunnsmessig og bedriftsøkonomisk regningssvarende utbygging av mer enn to parallelle landsdekkende nett. Vi mener at myndighetene bør gi slipp på denne tanken og i stedet legge forholdene best mulig til rette for å skape økt konkurranse i duopolistenes nett.

Flere fysiske nett og flere nettverksoperatører bør likevel kunne forutses i de mer tett befolkede stedene i landet, men da som regionale ”øyer”. Myndighetene bør inspirere til at så skjer.

Om virtuelle mobiloperatører og roaming

For å øke konkurransen i et mobilmarked med få fysiske operatører bør man snarest innføre full nasjonal roaming mellom alle nett og adgang for virtuelle operatører i alle nett. Dette er etter vår oppfatning det nærmeste man kan komme til forholdene rundt LLUB i faste nett og vil være en absolutt betingelse for økt konkurranse på mobilsiden.

Roaming vil spille en viktig rolle for næringslivet, der medarbeiderne i økende grad blir nomader. Nye verdiøkende tjenester hos den enkelte mobiloperatør er med på å låse en bedrift enda sterkere til ”sin” operatør. Samtidig arbeider man stadig mer i hverandres bedriftslokaler, eller deltar i virtuelle bedrifter. Man kan da risikere å ikke komme frem i ”sitt” nett på grunn av manglende goegrafisk dekning. Økt databruk ved hjelp av GPRS og senere UMTS vil ytterligere kunne forsterke problemene. Disse forholdene gjør det sterkt ønskelig med en fullstendig roaming mellom nettverkene.

Om prising

NORTIB har mistet troen på ”kostnadsbasert prising”. Det har etter vår oppfatning vist seg at en operatør kan operere med ”kostnader” som langt overskrider det som er reelle eller nødvendige kostnader, uten at myndighetene med rimelig innsats er i stand til å imøtegå det. Resultatet blir at myndighetene aksepterer høyere kostnader og dermed høyere priser enn det som er nødvendig. Spesielt kritiske er vi til beregningen av samtrafikkostnader.

Vi mener at man så snart som mulig bør gå over til å bruke ”best practice” og ”benchmarking” for å fastlegge takstnivåene. Selv om det ideelle ville vært å ha tilstrekkelig nasjonal konkurranse til å foreta slik benchmarking, bør vi kunne bruke andre lands tariffer som sammenlikningsgrunnlag. Man bør heller ikke lenger akseptere argumentet om at Norge er et så vanskelig land for telekommunikasjoner at det betinger spesielle tiltak.

Om UMTS

Som det fremgår av ovenstående er vi kommet til at det bør være tilstrekkelig med to ”landsdekkende” UMTS-nett, så fremt det innføres obligatorisk nasjonal roaming mellom alle nett, både av samme type og med ulik teknologi. Markedet bør så kunne bestemme om det er regningssvarende å opprette flere regionale nett.

Om auksjoner

NORTIB er fortsatt prinsipielt i mot auksjoner, fordi vi ikke ønsker å risikere at dette blir en melkeku for staten. Vi har imidlertid forståelse for at en skjønnhetskonkurranse kan bety beslagleggelse av store ressurser hos Post- og teletilsynet, samtidig som det kan være vanskelig å utvise et tilstrekkelig objektivt ”skjønn” i valget av seierherrer. Vi tror det kan være fordeler med begge metoder, så sant man er nøye i fastleggelse av forutsetningene.

Med hilsen

Bjørn Paulsen
Generalsekretær
NORTIB

Kopi: Post- og teletilsynet

VEDLEGG