Historisk arkiv

Nyheter

Årets 8.mai-markering blir heldigital

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Grunnet smittesituasjonen blir regjeringens markering av årets frigjørings- og veterandag heldigitalisert.

Basert på rådende smittesituasjon i Oslo og Viken, vil regjeringens markering av frigjørings- og veterandagen den 8. mai på Akershus festning bli svært begrenset. Kun kransnedleggelser med inntil 10 personer til stede vil kunne bli gjennomført fysisk.

Markeringen av 8.mai bli flere steder digital på grunn av smittesituasjonen.
Markeringen av 8.mai bli flere steder digital på grunn av smittesituasjonen. Foto: Kristian Berg, Forsvaret HV

-Vi har lagt et annerledes år bak oss, men utfordres av at vi fortsatt ikke kan returnere til normalen helt ennå. I 2020 satte koronapandemien grenser for markeringen av frigjørings- og veterandagen. Slik er det dessverre også i år. Når vi ikke kan markere dagen slik vi skulle ha ønsket, er det enda viktigere å nå ut med budskapet om at vi anerkjenner og er takknemlige for alt våre veteraner har betydd og betyr for oss som et fritt folk, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Frigjørings- og veterandagen markeres årlig 8. mai. Som en følge av dagens smittesituasjon er årets markering av 8. mai i all hovedsak tenkt å foregå digitalt og ulike forhåndsproduserte innslag vil inngå i en samlet digital produksjon. Sendingen vil bli strømmet på regjeringen.no og Forsvarsdepartementet vil sørge for at den digitale sendingen distribueres bredt.

Smittesituasjonen vil påvirke feiringer over hele landet, men den digitale sendingen blir tilgjengelig for alle.
Smittesituasjonen vil påvirke feiringer over hele landet, men den digitale sendingen blir tilgjengelig for alle. Foto: Forsvaret

Der smittesituasjonen tillater fysiske arrangement i andre deler av landet på selve dagen vil disse skje lokalt, og avhengig av situasjonen skje enten med publikum til stede eller i det stille.
-I år oppfordrer vi alle til å følge stømmingen på regjeringen.no, og få med seg en forhåndsprodusert sending som skal hedre våre veteraner og markere denne helt sentrale dagen i vår historie, sier Bakke-Jensen.

Alle våpengrener markerer 8.mai.
Alle våpengrener markerer 8.mai. Foto: Forsvaret

På grunn av koronarestriksjonene, vil ikke årets overrekkelse av medaljer skje 8. mai. Medaljeoverrekkelsene vil finne sted når smittesituasjonen tillater det.

-Hvis det er én ting 2020 lærte oss, så er det at det ikke er enkelt å skue inn i fremtiden. Men like sikkert er det at vi vil fortsette å markere 8. mai i ulike former for å gi våre veteraner den anerkjennelsen de fortjener. I år blir denne formen primært digital, neste år håper vi alle at vi kan markere og feire dagen med mange sammen over hele landet, avslutter forsvarsministeren.