Historisk arkiv

Kapitalkrav for lån til eiendomsprosjekter mv.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag sendt et brev til Finanstilsynet med departementets syn på hvordan kapitalkravene for lån til visse typer eiendomsprosjekter skal praktiseres. Departementet presiserer bl.a. at et visst forhåndssalg kan gi grunnlag for lavere kapitalkrav.

Finanstilsynet fastsatte 10. desember 2020 et rundskriv med sin vurdering av hvilke typer engasjementer som skal regnes som høyrisiko etter det europeiske kapitalkravsregelverket for banker, og som dermed skal ha høyere kapitalkrav etter standardmetoden for kredittrisiko. Finanstilsynet har på oppdrag fra Finansdepartementet innhentet mer informasjon om hvordan myndigheter i andre EØS-land praktiserer dette regelverket.

Departementet er i hovedsak enig med Finanstilsynet i hvordan høyrisikoengasjementer skal behandles etter kapitalkravsregelverket. Departementet mener imidlertid det er mulig å legge til grunn en noe annen praktisering av hvilke engasjementer som skal regnes som høyrisiko, bl.a. i lys av den redegjørelsen Finanstilsynet har gitt for praksis i EØS. Når låntaker har inngått juridisk bindende kjøpsavtaler som dekker mer enn halvparten av engasjementsbeløpet, mener departementet at prosjektet som utgangspunkt ikke vil kunne regnes som høyrisiko, det vil si at låneengasjementet ikke bør ha høyere kapitalkrav.