Historisk arkiv

Matvarebransjen vil redusere innholdet av mettet fett i kjøtt- og meieriprodukter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Matvarebransjen vil redusere innholdet av mettet fett i store matvaregrupper som pølser, farseprodukter, kjøttdeig, pålegg, meieriprodukter og ferdigretter fram mot 2018.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie fikk i dag overlevert matvarebransjens forslag for hvordan bransjen kan bidra til reduksjon av mettet fett i nordmenns kosthold innen 2018.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie i møte med matvarebransjen.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie møtte i dag matvarebransjen som overrakte sitt forslag til hvordan bransjen kan bidra til reduksjon av mettet fett i nordmenns kosthold innen 2018. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

– Å redusere innholdet av mettet fett i matvarer vil ha stor betydning for folkehelsen. Jeg er glad for at matvarebransjen ønsker å bidra til å redusere nordmenns inntak av mettet fett. Forslagene de har levert i dag er et viktig skritt på veien, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. 

I dag får vi i oss for mye mettet fett. Rundt 15 prosent av energien vi får i oss er mettet fett, mens anbefalt inntak fra Helsedirektoratet er maks 10 prosent. Nå setter matvarebransjen seg som mål å redusere inntaket til 13 prosent innen 2018. 

Dette skal blant annet gjøres ved å redusere innholdet av mettet fett i store matvaregrupper som pølser, farseprodukter, kjøttdeig, pålegg, meieriprodukter og ferdigretter. Bransjen vil også utvikle flere produkter som tilfredsstiller nøkkelhullmerket, samt bruke magrere råvarer og i større grad olje i sammensatte matvarer og ferdigretter.

Det er kjøtt- og meieriprodukter som er de største kildene til mettet fett. Andelen mettet fett i kosten gikk gradvis ned fra 1970 til 1990, men har nå begynt å øke igjen.

– Denne utviklingen er det viktig å snu. Å redusere innholdet av mettet fett i matvarer det spises mye av er viktig. Det vil gi resultater, både for dem som syns det enkelt og for dem som syns det er vanskelig å velge sunt. Et lavere inntak av mettet fett vil redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer som fortsatt er den vanligste dødsårsaken blant nordmenn, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Om Næringslivsgruppen

Næringslivsgruppen består av representanter fra de store aktørene innen matvarebransjen. Gruppen skal jobbe frem konkrete tiltak som kan bidra til å bedre kostholdet i befolkningen i tråd med kostanbefalingene og målene fra Verdens helseorganisasjon om reduksjon i salt, sukker og mettet fett.

WHO-mål som Norge har sluttet seg til

Norge har sluttet seg til WHOs målsetting om å redusere for tidlig død av ikke smittsomme sykdommer som kreft, kols, diabetes og hjertekarsykdommer med 25 prosent innen 2025. For å nå dette målet, må risikoen knyttet til tobakk, alkohol, fysisk inaktivitet, usunt kosthold, overvekt og fedme reduseres. Inntaket av mettet fett bør reduseres med ca. 35 prosent. 

Les notatet fra matvarebransjen om å redusere innholdet av mettet fett