Historisk arkiv

Møt opp på vaksinetimen din

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

I dag er det sankthansaften, og vi opplever de lyseste dagene i året.

Vi er godt i gang med gjenåpningen av samfunnet vårt. I likhet med i fjor, går vi inn i en sommer med relativt lavt smittenivå. Men sommeren i år skiller seg fra sommeren i fjor med en helt vesentlig ting.

I år har vi koronavaksiner.

Vaksiner som beskytter mot smitte, sykdom og død, og som har gjort det mulig å åpne samfunnet vårt opp igjen. Gradvis og kontrollert.


Nå har over halvparten av landets voksne befolkning fått minst én vaksinedose.

De fleste av oss føler oss privilegerte når vi blir innkalt til vaksinetime.

Det er noe høytidelig over det å ta vaksinen.

 

Viruset sprer seg fortsatt og fører til lokale utbrudd, slik vi nå ser i Grimstad.

Nye virusvarianter kan finne veien over landegrensene.

Vi er helt avhengig av at så mange av oss som mulig lar seg vaksinere.

Det viktigste vi gjør i sommer er derfor å møte opp til vaksinetimen.

 

Planlegg ferien din ut fra vaksinetimen.

Det lureste i år som i fjor, er å legge ferien til Norge.

Mange som jobber med vaksinering i kommunene har sagt ja til å jobbe i sommer, selv om de hadde ønsket fri. Dette er også pensjonister som ellers kunne ha besøkt familie og barnebarn. De har sagt ja til å jobbe for å gi oss beskyttelse. Vår jobb er å møte til timen.


Vaksinen er vår vei ut av pandemien og tilbake til en mer normal hverdag.
En normal hverdag som vi alle er utålmodig etter å komme tilbake til.

Oppfordringen om å møte opp til vaksinetimen er også viktig for de yngste av oss som blir tilbudt vaksine.

Selv om unge mennesker normalt ikke blir veldig syke av viruset, er dere unge hardt rammet av tiltakene mot smitten. Ved å vaksinere deg, beskytter du de rundt deg og bidrar til at vi raskere kan åpne opp igjen samfunnet vårt.

Så: Den viktigste daten du har i sommer, er vaksinetimen din.

Møt opp.

***

Det som ikke skiller årets sommer fra i fjor, er at vi trenger å huske på meteren denne sommeren også.

Ved å holde avstand reduserer vi risikoen for å bli smittet av personer som ikke vet at de er smittet.

Beskyttede trenger ikke holde én meter avstand til andre i private sammenhenger. Bortsett fra til ubeskyttede i risikogruppene.

Men personer som er beskyttet kan selv bli smittet og smitte andre. I det offentlige rom der mange mennesker møtes, må vi fortsatt holde en meter avstand til hverandre – enten vi er beskyttet eller ikke.

Gjerne mer – men ikke mindre.

Meteren er like lang som i fjor.

En meter er en meter selv om du måler den på den hyggelige uteserveringen, eller på den fine stranda.

En meter er en meter, uansett om natten er lang og lys.

Det kan være vanskelig, jeg vet det, men ta med deg meteren på ferie.

***

Delta-varianten kan allerede i juli bli den dominerende virusvarianten her i Norge. Dette muterte viruset er mer smittsomt enn alfa-varianten. Nå som samfunnet er mer åpent, møter vi mange flere mennesker. Da blir det ekstra krevende for kommunene å drive smittesporing etter lokale utbrudd.

Derfor vil jeg på det sterkeste oppfordre deg til å laste ned Smittestopp-appen, slik at du bidrar til å gjøre arbeidet med smittesporing enklere.

På den måten unngår vi å måtte ta tunge tilbakesteg i gjenåpningen, slik vi i forrige uke så Storbritannia måtte gjøre på grunn av spredning av Delta-varianten.

Nå snakker Smittestopp også med andre europeiske smittesporingsapper som bruker Apple/Google-teknologien. Så dersom du sitter ved samme kafébord som en som bruker den tyske smittesporingsappen, og hun eller han tester positivt i Tyskland, vil du også få varsel.

***

Vi har fortsatt strenge innreiserestriksjoner for å unngå importsmitte. Fra i morgen torsdag 24. juni blir vi en del av EUs koronasertifikatløsning. Kontrollsiden endrer da utseende til dette [vises på skjermen] slik at det står “EU/EØS” på siden.

Personer med et gyldig koronasertifikat kan dermed krysse grensene etter hvert som de ulike europeiske landene får koronasertifikater som er i tråd med EUs løsning.

Det betyr at personer som har sertifikatet og er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene kan komme inn i landet uten å måtte gå i karantene, teste seg eller registrere seg før innreise.

Fra 1. juli vil de landene som er koblet til EUs løsning kunne verifisere vårt sertifikat på sine grenser. Dette vil blant annet gjelde Spania, Italia, Hellas og Kroatia. Du kan finne en oversikt over hvilke regler som gjelder for de ulike landene på reopen.europa.eu.

Hvis du planlegger å reise er det viktig at du setter deg inn i reglene for karantene og smittevern i det landet du skal til. Det kan variere fra land til land. Regjeringen sitt reiseråd for Europa endres først 5. juli.

***

Vi har nå klar en løsning for koronasertifikatet for dem som ikke har mulighet til å bruke den digitale løsningen på helsenorge.no. Fra i morgen, torsdag, kan de ringe et telefonnummer hos Helfo og få tilsendt koronasertifikatet i posten. Dette er et begrenset tilbud for dem som reelt ikke har mulighet til å bruke det digitale koronasertifikatet. Vi ønsker derfor at flest mulig bruker den digitale løsningen på Helsenorge.no. Her kan du også selv ta en utskrift, om du ønsker det.

***

Til slutt vil jeg minne om det viktigste å huske på i sommer:

  • Hold hendene rene
  • Hold avstand
  • Hold deg hjemme om du er syk
  • Test deg ved minste mistanke
  • Last ned Smittestopp-appen
  • Og sist, men absolutt ikke minst: Møt opp til vaksinetimen din