Historisk arkiv

Protokoll om endring av Europarådets personvernkonvensjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Norge inngår protokoll som endrer Europarådets personvernkonvensjon nr. 108 av 1981.

Protokollen undertegnes i Strasbourg 10. oktober. Gjennom endringene blir Europarådets personvernkonvensjon modernisert på flere viktige punkter. Endringene sørger også for at konvensjonen innholdsmessig er i tråd med EUs personvernforordning (GDPR).

– Det er positivt at arbeidet med å modernisere Europarådets personvernkonvensjon nå er sluttført. Det er viktig at vi har et oppdatert internasjonalt regelverk for behandling av personopplysninger som også land utenfor EØS kan slutte seg til, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara.    

Europarådets personvernkonvensjon nr. 108 av 1981 fastsetter en rekke prinsipper, rettigheter og plikter som skal følges ved behandling av personopplysninger, og som partene er forpliktet til å gjennomføre i sin nasjonale lovgivning. Det er per i dag 53 parter i personvernkonvensjonen.

Endringsprotokollen medfører endringer i enkelte av konvensjonens definisjoner og kodifiserer vilkårene for behandling av personopplysninger. Personer som får sine personopplysninger behandlet får enkelte nye rettigheter og de som behandler personopplysninger pålegges enkelte nye plikter.

Konvensjonen og endringsprotokollen er gjennomført i norsk rett gjennom personopplysningsloven og sektorlovgivningen.