Historisk arkiv

Abelprisen til Robert P. Langlands

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Abelprisen for 2018 tildeles Robert P. Langlands ved Institute for Advanced Study, Princeton, USA, for hans visjonære program som forbinder representasjonsteori og tallteori.

Abelprisen ble etablert av Stortinget i 2002 og går til fremragende matematisk arbeid. Prisens størrelse er 6 millioner norske kroner.

-Jeg gratulerer Robert P. Langlands som årets prisvinner. Det som nå kalles Langlands-prosjektet er det største og mest omfattende prosjektet innen moderne matematikk.  Langlands-prosjektet representerer et viktig bidrag til matematikkfeltet, og jeg gleder meg til å ønske Robert Langlands velkommen til Norge for å motta Abelprisen i mai, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). 

Robert Phelan Langlands ble født i New Westminster, Greater Vancouver, Canada, i 1936. Han startet ved Universitetet i British Columbia da han var 16 år. Han fullførte sin bachelorgrad i matematikk i 1957, og mastergraden ett år senere. Han flyttet til Yale Universitet for å ta doktorgraden, og fullførte sin PhD-oppgave i løpet av sitt første år der. I sitt andre år ved Yale begynte han å studere arbeidet til nordmannen Atle Selberg, som senere ble sentral i hans egen forskning. Fra 1972 ble han professor ved Institute for Advanced Study ved Princeton.  I en alder av 81 år arbeider han fortsatt der, nå som  professor emeritus.

Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-akademi (DNVA) som har nedsatt en Abel-komite bestående av fem matematikere til å vurdere nominerte kandidater og anbefale en verdig vinner av Abelprisen. Prisen deles ut 22. mai av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets aula i Oslo. 

Mer informasjon om Abelprisen og prisvinneren finner du her