Historisk arkiv

Asheim gratulerer vinnerne av Abelprisen 2021

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim gratulerer forskerne László Lovász ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest, Ungarn, og Avi Wigderson ved Institute for Advanced Study, Princeton, USA, som vinnere av Abelprisen.

Abelprisen deles ut for fremragende matematisk arbeid og ble etablert av Stortinget i 2002 i forbindelse med 200-årsjubileet for Niels Henrik Abels fødsel.

– Årets prisvinnere har bidratt til det teoretiske grunnlaget for internettsikkerhet. I dag er algoritmer og anvendelser innen internettsikkerhet noe vi nyter godt av når vi for eksempel betaler regninger i nettbanken eller har familiebildene våre lagret i skyen. Lovász og Wigderson har spilt en betydelig rolle i denne utviklingen. Gratulerer så mye til begge to, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Om Abelprisen:

  • Abelprisen er finansiert av den norske regjeringen, og er på 7,5 millioner kroner.
  • Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi. Det Norske Videnskaps-Akademi forvalter prisen på vegne av Kunnskapsdepartementet.
  • Valget av Abelprisvinnere er basert på anbefalinger fra Abelkomiteen, som består av fem internasjonalt anerkjente matematikere.
  • Seremonien til ære for Abelprisvinnerne vil bli kunngjort senere.
  • Mer informasjon finnes på www.abelprisen.no

Mer informasjon om årets prisvinnere