Historisk arkiv

Abelprisen til russisk matematiker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Abelprisen 2014 tildeles den russiske matematikeren Yakov G. Sinai, for hans vesentlige bidrag til dynamiske systemer, ergodeteori og matematisk fysikk. Sinai er i dag professor ved Princeton-universitetet i USA.

– Sinai omtales som en av 1900-tallets mest innflytelsesrike matematikere. Han har utdannet og påvirket en hel generasjon ledende spesialister innen sine forskningsfelt, og jeg vil gratulere Yakov Sinai som vinner av Abelprisen 2014, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Yakov G. Sinai ble født i Moskva, Russland, i 1935. Begge foreldrene var mikrobiologer med forskerkarrierer. Bestefaren, Benjamin Fedorovich Kagan, var derimot matematiker og ledet institutt for differensialgeometri ved det statlige universitetet i Moskva. Bestefaren hadde stor innflytelse på Sinai, og samme året som Kagan fratrådte sin stilling ved universitetet, begynte unge Sinai på fakultetet for mekanikk og matematikk.

Sinai tok doktorgraden sin ved det statlige universitetet i Moskva i 1963, og har oppnådd en lang rekke banebrytende resultater innen teorien om dynamiske systemer, innen matematisk fysikk og innen sannsynlighetsteori.

Abelkomiteen skriver i sin begrunnelse at ”arbeidene hans hadde og har fremdeles en vidtfavnende og dyptgående innvirkning på både matematikk og fysikk og også på det alltid fruktbare samspillet mellom disse områdene”.

Abelprisen anerkjenner fremragende vitenskapelig arbeid i matematikk og er på 6 millioner kroner. Abelprisen ble opprettet i 2002 etter initiativ fra Stoltenberg I-regjeringen. Abelprisen for 2014 deles ut av H.K.H. Kronprinsen ved en høytidelig seremoni i Universitetets aula i Oslo tirsdag 20.mai 2014.

Se direkte streaming av kunngjøringen av Abelprisen på http://www.abelprisen.no/.