Historisk arkiv

Færre søkere til yrkesfag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Søkere til videregående opplæring skoleåret 2014/2015

Færre elever søker yrkesfag på Vg1 i år sammenlignet med i fjor. Det er størst nedgang for bygg- og anleggsteknikk, medier og kommunikasjon og design og håndverk. Samtidig øker søkningen til studiespesialisering på Vg1.

 

Det er i år drøyt 74 000 søkere til videregående opplæring (Vg1). Halvparten av disse har søkt yrkesfag. Andelen som søker yrkesfag går ned, og er litt lavere enn i 2012 og 2013. 

Bygg- og anleggsteknikk har nesten 700 færre søkere i år sammenlignet med i fjor. Det er en nedgang på 16 prosent. 

– Vi er bekymret over nedgangen i antall søkere til noen av yrkesfagene. Mangelen på gode fagarbeidere kan bli alvorlig i årene fremover. Derfor trenger vi et yrkesfagsløft, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. 

Også medier og kommunikasjon og design og håndverk har færre søkere i år sammenlignet med for noen år siden. 

Elevene fordeler seg jevnt mellom studieforberedende og yrkesfaglige utdanningsprogram når de søker på Vg1, men bare rundt en tredel ender opp med fagbrev. 

– Stortinget har i 2014 bevilget 114 millioner kroner til yrkesfagløftet. Viktig tiltak er økt lærlingtilskudd og tilskudd til nye lærebedrifter, sammen med økte ambisjoner for inntak av lærlinger, sier Røe Isaksen. 

Samtidig øker søkningen til helse- og oppvekstfag, service- og samferdsel og elektrofag. Elektrofag har fått 18 prosent flere søkere siden 2008. 

Flest vil ha studiespesialisering
Samtidig øker søkningen til studiespesialisering på Vg1. Studiespesialisering er som vanlig det utdanningsprogrammet som har flest søkere, med nesten 40 prosent av søkerne. Dette er en trend som også bekreftes i år. Deretter følger helse- og oppvekstfag og teknikk og industriell produksjon, som er det andre og tredje mest populære programområdet på Vg1.