Historisk arkiv

Pressekonferanse for barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Pressekonferanse for barn - kunnskapsminister Guri Melby 15. april

Hei.

Som statsministeren sa, forstår vi at det kan være kjedelig å bare være hjemme.

Selv er jeg mor til to små barn. De synes det er litt kjedelig å være så mye hjemme, og det tror jeg nok mange av dere synes også.

Mange har måttet avlyse bursdagsfeiring. Det er selvfølgelig dumt. Og fritidsaktiviteter. Det er også dumt.

Det kan være kjedelig å være mye hjemme, og særlig når vi ikke kan treffe alle vennene våre som før.

Nå har vi holdt barnehagene og skolene stengt lenge for å få bedre kontroll på viruset. Legene som kan mest om dette sier nå at det er trygt at de yngste barna starter i barnehagen og på skolen. Det er bra, men da må vi alle passe på at vi er flinke til å vaske hendene våre ofte.

Regjeringen har derfor bestemt at de yngste barna skal få gå på skole igjen fra mandag 27. april. Det er nesten to uker til. Den tiden skal skolene bruke til å gjøre skolene trygge til dere kommer tilbake på skolen.

For elever fra 5. trinn til 10. trinn har vi bestemt at de fremdeles skal få undervisningen sin hjemme. Det er fordi vi vet at de aller yngste barna ikke synes det er like lett å få all undervisningen sin på dataen, og fordi vi vil gi skolene god tid til å forberede for videre åpning.

I tillegg er det jo slik at når ikke alle begynner samtidig, blir det mer plass ledig på skolen. Men vi håper likevel at alle skal få komme tilbake på skolen før sommerferien.

Så må jeg si at selv om noen skal starte på skolen igjen 27. april, så blir ikke alt helt som før. Ikke alle kan komme tilbake samtidig.

For at alt skal være trygt for alle vil dere se at skoledagen kan bli litt annerledes enn det dere var vant med. Hele Norge har jo nesten vært stengt de siste ukene.

Nå skal vi åpne opp igjen litt etter litt. Samtidig må vi passe på at koronaviruset ikke sprer seg. Derfor kommer vi til å være ekstra forsiktige sånn at de som er gamle og syke ikke blir smittet av korona slik statsministeren sa.

-

Vi må også huske på at for en del har det nok ikke vært så lett å sitte hjemme. Det har vi snakket mye om i regjeringen før vi bestemte oss for å åpne skolene.

Samtidig er det fint at dere er så tålmodige og flinke. Jeg vet at lærerne har jobbet mye, og at de er glade for den innsatsen dere gjør. Og vi må også være glad for den jobben lærerne og foreldrene deres har gjort.

-

Selv om vi egentlig ikke ville ha koronaviruset i Norge, har vi, som statsministeren sa, også lært noe av den siste tiden.

Det dere har lært om å bruke PC, ipad og å chatte med læreren er bra å ha med seg til tiden som kommer etter at vi er ferdig med korona-viruset.

Så er det litt viktig at dere ikke er sammen med så mange andre barn i denne tiden. Når skolene åpner er det greit om dere passer på å bare være med venner fra skolen også på fritiden. Da reduseres nemlig sjansene for smitte. Dere har vært utrolig flinke så langt, og det håper jeg dere fortsetter å være.

Da gir jeg ordet videre til Kjell Ingolf som er barne- og familieminister.