Historisk arkiv

Startskudd for nye Sandefjord kommune

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

– Norge får 1. nyttårsdag en ny kommune, og jeg vil gratulere alle innbyggerne i nye Sandefjord, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Fra 1. januar 2017 er kommunene Stokke, Andebu og Sandefjord én kommune.

Sammenslåingen av de tre Vestfold-kommunene er den første i kommunereformen. Nye Sandefjord kommune får om lag 61 600 innbyggere.

– Jeg vil berømme lokalpolitikerne i de tre kommunene som nå blir nye Sandefjord. De har vært først i løypa i sitt arbeid med å bygge en ny kommune, tatt krevende beslutninger, vært rause med hverandre og vist gjennomføringsevne. Innbyggerne og ansatte med sine tillitsvalgte er også blitt involvert på en god måte, sier Jan Tore Sanner.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil nå utbetale 30,8 millioner kroner i reformstøtte til den nye kommunen. Dette er midler kommunen kan bruke som de ønsker. I tillegg begynner nå inndelingstilskuddet å løpe. Kommunen får 27,018 millioner kroner (to basistilskudd) årlig i 15 år, før det trappes ned over ytterligere fem år.

Politikere, ansatte og innbyggere har vært i full sving med å etablere nye Sandefjord, i tillegg til at de har opprettholdt driften i de tre opprinnelige kommunene. Kommunen har også bidratt med å dele viktige erfaringer til andre kommuner som skal slå seg sammen i tiden fremover.

– Jeg vet at dette har vært et formidabelt arbeid – og at arbeidet med å skape en ny kommune vil fortsette fremover. Jeg håper likevel dere tar dere tid til å feire denne historiske begivenheten, sier Sanner.

Det er 426 kommuner i Norge fra 1. januar 2017. Fra 1. januar 2018 vil det være 422 kommuner. Da slår Hof og Holmestrand, Larvik og Lardal, Tjøme og Nøtterøy samt Rissa og Leksvik seg sammen til fire nye kommuner. Disse sammenslåingene er vedtatt av Kongen i statsråd i løpet av 2016.

Nye sammenslåinger i kommunereformen skal vedtas av Stortinget våren 2017, etter at regjeringen har lagt fram en stortingsproposisjon med et samlet forslag til ny kommunestruktur i Norge.

Så langt er til sammen 90 kommuner enige om å slå seg sammen til 37 nye kommuner. Dette innebærer at minst hver fjerde innbygger vil bo i en ny kommune i 2020.

– I store deler av landet er det en rekke frivillige vedtak om kommunesammenslåinger. Vi har sett flere endringer for dette de siste tre årene, enn på de siste 50 årene. Vi er på rett spor mot å bygge nye og sterkere kommuner for fremtiden, som vil kunne tilby innbyggerne trygge velferdstjenester med gode fagmiljøer og nye muligheter for næringslivet, sier Sanner.

 

Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00