Historisk arkiv

Viktige digitale byggeklosser i en krevende tid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

- Takket være nasjonale fellesløsninger som Altinn og ID-porten og et tett digitalt samarbeid mellom offentlig og privat sektor, har Norge fått på plass en kompensasjonsordning for bedriftene på rekordtid, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

De nasjonale fellesløsningene er digitale byggeklosser som er enkle og ta i bruk, og som benyttes av alle offentlige virksomheter, privatpersoner og bedrifter.

Under koronakrisen har fellesløsningene ID-porten og Altinn vist seg å være helt avgjørende for å få på plass flere nye digitale løsninger for permitterte, for helsevesenet og næringslivet.

- ID-porten har den siste tiden opplevd en dobling av trafikken og håndterer nå over en million innlogginger daglig, sier Helleland.

Den nyeste løsningen er den digitale portalen www.kompensasjonsordning.no der bedrifter rammet av koronakrisen kan søke om kompensasjon.

Nettportalen benytter ID-porten til sikker innlogging og Altinn sin autorisasjonsløsning slik at personer med rett rolle i bedriftene skal kunne sende inn og signere søknadene. Svaret på søknaden sendes til bedriftenes meldingsboks i Altinn.

- Jeg er imponert over hvordan Digitaliseringsdirektoratet, Skatteetaten og Finans Norge i samarbeid med private leverandører har snudd seg rundt og laget denne løsningen. Dette er et godt eksempel på digitalt samarbeid mellom offentlig og privat sektor – noe mange andre land misunner oss, sier Helleland.

Samarbeidet springer ut av DSOP-programmet (Digital Samhandling Offentlig Privat), som består av Skatteetaten, Brønnøysundregistrene, Digitaliseringsdirektoratet, NAV, Politiet, Kartverket og finansnæringen gjennom Finans Norge og Bits.

- DSOP er en lite byråkratisk modell vi vil ha mer av, men uten solide digitale byggeklosser i bunnen, kommer vi ingen vei. Vi ser nå hvor viktig det er å ha robuste fellesløsninger som gjør det enklere for kommuner og offentlige etater å kommunisere seg imellom og med innbyggere og næringsliv, sier Helleland.

Mandag i påsken bestilte Kulturrådet et søknadsskjema i Altinn for en ekstraordinær tilskuddsordning til kulturlivet i forbindelse med koronakrisen. Morgenen etter lå søknadsskjemaet klart i Altinn.

Et annet eksempel er selvrapporteringsskjemaet på helsenorge.no hvor innbyggerne kan melde inn egne koronasymptomer til helsemyndighetene. Med ID-porten som felles innloggingsløsning kom løsningen opp svært raskt.

Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.