Historisk arkiv

Profesjonelle utøvere i idrett og kultur gis unntak for 1-metersregelen – likestilling av aktiviteter for barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kulturdepartementet

Det gis unntak fra 1-metersregelen i endringer i reglene presentert av regjeringen i dag. Det innebærer at profesjonelle utøvere innen kultur og idrett nå kan ta et skritt nærmere en normaltilstand. Videre åpnes det for at barn som deltar i kulturaktiviteter gis de samme mulighetene som de som driver idrett.

- Dette er veldig gode nyheter for kulturlivet og for idretten. Det betyr at veldig mange som har hatt sine liv og sitt virke på vent i de siste månedene kan ta et skritt nærmere en normal hverdag. Et unntak fra 1-metersregelen for utøvende kunstnere, som dansere, musikere, skuespillere og sangere, vil åpne for at de igjen kan være kreative innenfor mer normale rammer, og ikke minst ta opp produksjonen av kunst og kultur, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.

- Når det åpnes for nærkontakt mellom kunstneriske utøvere, må man ha på plass et profesjonelt apparat som kan ivareta smittevernet. Risikovurderinger innenfor dette må gjøres i samråd mellom de kunstneriske utøverne og støtteapparatet.  Vi oppfordrer bransjen til å lage veiledere med tiltak som ivaretar godt smittevern.

- Toppidrettsutøverne våre kan snart trene som normalt. Så snart helsemyndighetene, NIF og vi er enige om retningslinjene her er det bare å sette i gang: Jeg kan forsikre om at Kulturdepartementet vil bidra alt vi kan for å få dette på plass, legger statsråden til.

- Barn som driver med kultur og frivillighet gis de samme mulighetene som barn som driver idrett. Det innebærer at det åpnes for trening og øvelser, på samme måte som i idretten. Det er godt å se at også disse aktivitetene kan starte opp igjen, sier Raja.

Det gis unntak fra 1-meterskravet for:

a) utøvende kunstnere ved gjennomføring av kulturaktiviteter i regi av en profesjonell aktør 

b) toppidrettsutøvere ved gjennomføring av idrettsarrangement 

c) spillere og støtteapparat ved gjennomføring av seriekamper i toppfotball (fotballserier) som Norges Fotballforbund har besluttet er klare til å følge forbundets smittevernprotokoller utarbeidet i samarbeid med Helsedirektoratet

d) personer under 20 år som deltar på sommerskole, sommerleir, aktivitetsleir, kulturskole, leirskole og andre skolelignende fritids- eller ferietilbud, samt de som står for arrangementet