Historisk arkiv

Nasjonal Restetorsdag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Torsdag 18. september er det Nasjonal Restetorsdag. Det er Matvett som står bak arrangementet, som også er en del av et nordisk matevent i 2014 om matsvinn, basert på modellen "United Against Food Waste Nordic".

1. Hva er Matvett og matsvinn?
Matvett er et ideelt selskap drevet av matindustrien og dagligvarehandelen for å kartlegge og begrense matsvinnet i hele verdikjeden i Norge. Matvett får også økonomisk støtte fra blant annet Landbruks- og matdepartementet. Forbrukerne kaster mest mat, hver 5.pose vi handler går i søpla. Det er særlig frukt og grønt, brød, meieriprodukter og ferske kjøtt- og fiskeprodukter som vi kaster og "utgått på dato" er hovedårsaken til at vi kaster mat. De egentlige årsakene er dårlig planlegging, uorden i matskapene, liten kunnskap om oppbevaring og holdbarhetsdatoer og dårlig utnyttelse av råvarene og det vi har til overs av rester.

2. Hva er Restetorsdag?
I 2012 satte Matvett i gang en kampanje for å bevisstgjøre forbrukerne. En gang i uken sender de ut et nytt restemattips via facebook og twitter, og på matvett.no ligger det over 100 oppskrifter på restemat, enten av rester fra måltider eller av råvarer man ofte kaster i stedet for å bruke opp (brød, frukt og grønt, pasta, ris og poteter).

3. Hva er Nasjonal Restetorsdag 2014?
Forbrukerorganisasjonen mot matsvinn i Danmark "Stop Spild af Mad" har på vegne av en rekke nordiske organisasjoner fått innvilget midler fra Nordisk ministerråd til å koordinere en nordisk matevent i 2014 om matsvinn. Eventen er basert på modellen "United Against Food Waste Nordic", som ble arrangert i København i fjor. Matvett lager en norsk variant, som knyttes/linkes til det nordiske der det er naturlig. Landbruks- og matdepartementet er involvert i Nordisk ministerråds arbeid mot matsvinn.

Det nordiske mateventet arrangeres for å få mest mulig fokus på forebygging av matsvinn i hele Norden over en kortere periode. Matvett ønsker å rendyrke begrepet Restetorsdag og matkastebordet. De ønsker å få med hele Norge på en matsvinnsdugnad, og samarbeider derfor med Forbrukerrådet om mange små arrangementer i hele landet på samme dag.

Se her for mer info om:

Det norske Matkastebordet - 46,3 kg mat kaster en gjennomsnittsnordmann hvert år
Det norske Matkastebordet - 46,3 kg mat kaster en gjennomsnittsnordmann hvert år. (Foto: matvett.no)