Historisk arkiv

«Pinnekjøtt fra Norge» beskyttes mot kopiering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Pinnekjøtt fra Norge er nå vernet med Beskyttet geografisk betegnelse. Det garanterer at Pinnekjøtt fra Norge er laget fra norsk lam eller sau.

- Det er viktig og riktig å beskytte et av de mest tradisjonsrike norske kjøttproduktene vi har. For å kalle produktet ditt "Pinnekjøtt fra Norge" må nå råvaren være norsk og det stilles klare krav til salting og tørking. Det er viktig for å opprettholde kvaliteten på en av de fineste norske matskattene og det gir en garanti til forbruker om at de kjøper ekte vare, sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han overrakte prisen under NM i Kjøttprodukter torsdag kveld. 

Fra venstre:  Espen Larsen fra Finsbråten, Erik Mydland fra Mydland, statsråd Jon Georg Dale, Elin Brunsdon fra Animalia, Pål Espung fra Nortura og Marit Nicolaisen fra Grilstad.
Fra venstre: Espen Larsen fra Finsbråten, Erik Mydland fra Mydland, statsråd Jon Georg Dale, Elin Brunsdon fra Animalia, Pål Espung fra Nortura og Marit Nicolaisen fra Grilstad. Foto: Camilla Berg Hansen/Matmerk.

Geografisk beskyttelse garanterer at pinnekjøttet er produsert i Norge etter tradisjonell metode med klare krav til kjøttfylde og fettmengde, at sidene er tilstrekkelig saltet og brukt den tiden det tar å tørke med minst 33 prosent. Tolv pinnekjøttprodusenter har gått sammen og får en Beskyttet geografisk betegnelse på «Pinnekjøtt fra Norge». Med klare krav til både produksjonsmetode og norsk råvare sikres forbrukeren riktig kvalitet og garantert opprinnelse. Akkurat slik vi kjenner beskyttelsen knyttet til Champagne, Roquefort og Parmaskinke. Animalia har utarbeidet søknaden på oppdrag fra kjøttbransjen.

Et tradisjonsprodukt for nordmenn

Hele 93 prosent mener det er viktig å bevare pinnekjøttet som et norsk tradisjonsprodukt. 89 prosent mener at pinnekjøtt skal lages på norsk råvare. Nordmenn ønsker meget sterkt å verne om det norske pinnekjøttet slår Ipsos MMI fast i undersøkelsen som ble gjort på oppdrag fra Animalia tilknyttet søknaden.

NM i Kjøttprodukter

I år var det 530 produkter påmeldt for bedømming med spesielt fokus på jul og pålegg.  Kjøtt- og fjørfebransjens. Kjøtt- og fjørebransjens Landsforbund melder at rekordmange bedrifter ble påmeldt og at kampen om norgesmestertitlene har vært beinhard i år. Målet med kåringen er å gi norsk kjøttindustri en uavhengig og faglig tilbakemelding på produktene sine.