Historisk arkiv

Få funn av ulovlig genmodifisert materiale på det norske markedet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mattilsynet fant i 2019 ulovlig innhold av genmodifisert materiale (GMO) i to prøver av importerte matvarer. Svært få økologiske produkter og barnemat og allergi- og vegetarprodukter inneholdt sporforurensninger med GMO, mens et stort antall sportsprodukter, slankeprodukter og medisinske næringsmidler inneholdt slik forurensning. Funnene ble gjort i Mattilsynets årlige overvåknings- og kontrollprogram for genmodifisering i mat, fôr og såvarer.

Stabilt god status

De samlede resultatene av Mattilsynets tilsyn med genmodifisering i 2018 og 2019 avviker ikke vesentlig fra tidligere år. Det ble ikke gjort funn av ulovlig genmodifisering i fôr eller såvarer, mens det i mat ble funnet sporforurensning av mulig genmodifisert ulovlig ris i to produkter i 2019 (vegetarburger og riscrisp til bruk i sjokolade) og ett produkt i 2018 (ferdigrett med ris).

Overvåkningsprogram

Mattilsynet fører tilsyn med virksomhetenes internkontrollrutiner for å hindre import av genmodifisert mat, fôr og såvarer til Norge.

I Norge er det ikke tillatt å selge eller markedsføre mat eller fôr som er framstilt på grunnlag av genmodifiserte organismer uten godkjenning fra Mattilsynet. Det er per i dag ingen godkjente genmodifiserte mat-, fôr- eller såvarer i Norge.

Mattilsynet kontrollerer hvert år forekomsten av ulovlig, genmodifisert materiale i mat, fôr og såvarer i et risikobasert overvåknings- og kontrollprogram. Det tas stikkprøver for analyse av varer der risikoen for å finne genmodifisert materiale er størst. I tillegg vurderes produktdokumentasjon som et tilsyn med importørenes internkontroll. Programmet er et samarbeid mellom Mattilsynet og Veterinærinstituttet.