Historisk arkiv

Bocuse d'Or 2021 – Norge vant bronse!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Christian André Pettersen vant bronse i årets Bocuse d'Or. Norge har deltatt i den internasjonale kokkekonkurransen Bocuse d'Or siden den ble etablert i 1987. Vi har svært gode resultater å vise til og er fortsatt det mestvinnende landet totalt sett med 12 medaljer, hvorav fem gull med Bent Stiansen som den første (1993) og Ørjan Johannessen som foreløpig siste gullvinneren (2015).

Christian André Pettersen er norsk kandidat i 2021, slik han også var det i 2019. I 2019 ble han nr. tre bak Danmark (gull) og Sverige (sølv). Det nasjonale uttaket til konkurransen er konkurransen Årets kokk, som arrangeres av Stiftelsen Norsk Gastronomi. Det norske laget består i tillegg av Tom Victor Gausdal, Even Stenbråthen Sørum og Geir Skeie.

Finalen i årets Bocuse d'Or reflekterer den spesielle perioden vi har hatt det siste året ved at den tradisjonelle tallerkenretten er byttet ut med en tre-retters takeaway-meny. Denne ble servert i bokser eller esker. Det norske teamet har løst dette ved å servere sin meny i en moderne variant av det norske ferdaskrinet – den tradisjonelle forløperen til vår moderne matpakke. Designer Katinka von der Lippe har laget en moderne variant av ferdaskrinet som både er vakker og samtidig praktisk. Deltakerne måtte bruke tomat som hovedråvare i sin tre-retters takeaway-meny og braisert oksebog i tallerkenretten.

Finalen har gått over to dager, søndag 26. og mandag 27. september. Norge var første lag ut i finalen, med start søndag morgen kl. 08:00. Avgjørelsen ble offentliggjort fra og med kl. 18:00 mandag 27. september.

– Jeg er utrolig stolt over at Norge igjen deltar i finalen i Bocuse d'Or og gjør en solid innsats. Christian André Pettersen har ledet et sterkt team gjennom forberedelsene og hardtreningen til konkurransen. Jeg gratulerer CAP og teamet hans med bronsen, de har igjen bevist at Norge er helt i verdenstoppen blant kokker!, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Sølvet gikk til Danmark mens Frankrike vant Bocuse d'Or 2021. I tillegg ble det delt ut flere spesialpriser. Sverige vant spesialprisen for takeaway-temaet mens Island vant spesialprisen for tallerkenretten med oksebog som råvare.