Historisk arkiv

De første 50 årene av oljeeventyret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg deltok 24. oktober på markeringen av 50 årsjubileet siden Ekofisk-funnet i Nordsjøen. Starten på det norske oljeeventyret ble feiret der det hele begynte.

'
25. oktober 2019 fikk ConocoPhillips påvist det første oljefunnet for det som var et av tidenes største oljefelt - Ekofisk. Foto: Margrete Løbben Hanssen/OED

Feiringen av det historiske funnet skjedde i regi av operatøren ConocoPhillips. I tillegg til Freiberg deltok blant annet konsernsjef i ConocoPhillips, Ryan Lance og forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim.

— Det er fantastisk å komme ut til Ekofisk, og markere at det er 50 år siden starten på det norske oljeeventyret. Til nå har Ekofisk-området skapt verdier for rundt 2 500 milliarder kroner. Det tilsvarer en halv million kroner på hver og en av oss, i hele landet. Betydningen av denne virksomheten for oss som nasjon, kan vanskelig overdrives, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (FrP).

'
Sysselsatte på norsk sokkel bor over hele landet. Foto: ConocoPhillips

Sysselsetter over hele landet

ConocoPhillips, den gang Phillips Petroleum Company, gjorde det store oljefunnet høsten 1969 med boreriggen Ocean Viking. Lille juleaften samme år informerte Phillips norske myndigheter om funnet av Ekofisk - ett av de største oljefeltene som noen gang er funnet til havs.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (t.h.) på Ekofisk-feltet.
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (t.h.) på Ekofisk-feltet. Foto: OED

Ekofisk er et godt eksempel på at olje- og gass også er en viktig distriktsnæring. Bare på Ekofisk er det sysselsatte fra alle landets fylker og fra 240 av  kommunene.

— Olje og gass er i dag vår viktigste næring og sysselsetter nærmere 170 000 mennesker over hele landet. Offshore kan man se opphavet til velferden vår, men også kilden til aktiviteten på land i form av arbeidsplassene og kunnskaps- og teknologiutviklingen som skjer i hele Norge. Det gjør meg stolt, på vegne av næringen og landet vårt, sier olje- og energiminister Freiberg.

'
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg sammen med admin. direktør i Norsk Olje og Gass Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (f.h) og forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, på Ekofisks 50 årsmarkering i Nordsjøen 24. oktober 2019. Foto: Margrete Løbben Hanssen/OED

Flere år med aktiv leting

Funnet av Ekofisk kom etter flere år med aktiv letevirksomhet i Nordsjøen etter at den første konsesjonsrunden ble utlyst i 1965. Det første oljefunnet var Balder i 1967, men funnet ble ikke bygget ut før på 1990-tallet. Ekofisk, som ble åpnet den 9. juni 1971 av daværende statsminister Trygve Bratteli, ble dermed det første oljefeltet som ble bygget ut på norsk sokkel. Den gangen regnet man med at feltet ville produsere i 17 år. I dag er feltet forventet å ha en levetid siden starten på nærmere 90 år.

Under dagens 50-årsfeiring avduket Freiberg en minneplakett som markerer det historiske oljefunnet.

— Vi nærmer oss 50 år med produksjon fra Ekofisk-feltet, og jubilanten er langt unna pensjonsalderen ennå – feltet har fortsatt et langt liv foran seg. Jeg vil takke ConocoPhillips og partnerne som har gjort Ekofisk mulig. Derfor vil jeg takke oljearbeiderne, som har jobbet ute på havet gjennom tiår og som gjør det mulig å skape disse enorme verdiene for fellesskapet, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

'
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg fikk avduket en minneplankett for å markere 50 år siden ConocoPhillips gjorde funnet av Ekofisk. Her sammen med ConocoPhillips sin konsernsjef Ryan Lance (i midten) og selskapet admin. direktør i Norge, Trond-Erik Johansen på Ekofisk 24. oktober 2019. Foto: Margrete Løbben Hanssen/OED

Fakta: Ekofisk

  • Ligger i Nordsjøen, 300 km fra Stavanger.
  • ConocoPhillips er operatør.
  • Plan for utbygging og drift (PUD) av Ekofisk ble godkjent i 1972, og den ordinære produksjonen startet opp samme år. Siden er det blitt produsert over 6 milliarder fat  oljeekvivalenter fra Ekofisk-området.
  • Det er tre produserende felt i området – Ekofisk, Eldfisk og Embla med 17 installasjoner i drift.
  • I Ekofisk-området er det mellom 800 og 1000 på jobb hver dag.
  • Siden produksjonsstart har feltene i Ekofisk-området skapt verdier for rundt 2500 milliarder kroner i dagens kroneverdi.