Historisk arkiv

"Roam like at home": Samme pris for mobilbruk i EU/EØS-land som hjemme i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Tidligere har det kostet mer å bruke mobiltelefonen på reise i Europa enn hjemme i Norge, men fra 15. juni er det samme pris. Den nye ordningen betyr at vi i utgangspunktet ikke trenger å bekymre oss for dyre mobilregninger etter ferier og arbeidsreiser til de aktuelle landene, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

15. juni 2017 trer EUs nye felleseuropeiske regler om bruk av mobiltelefon på reise i utlandet i kraft i EU. De nye reglene innebærer at brukerne ikke skal betale ekstra for samtaler, SMS eller datatrafikk når de er på reise i andre EU/EØS-land. For abonnement med mye eller ubegrenset datatrafikk inkludert, kan imidlertid mobiloperatøren fastsette en grense for hvor mye som skal brukes i utlandet før abonnenten må betale ekstra, men dette skal operatøren varsle om.

Reglene ble tatt inn i EØS-avtalen 13. juni i år og blir gjennomført i norsk rett gjennom en endring av ekomforskriften § 2-7 som trer i kraft 15. juni. De nye reglene vil dermed gjelde for Norge fra samme dato som i EU.

- Jeg er svært glad for at vi har fått til at dette gjelder for norske mobilbrukere fra samme dato som ellers i EU/EØS. Her ser vi et praktisk eksempel på fordelene ved et felles regelverk gjennom EØS-avtalen, sier EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen.

- Dette er en gladnyhet for norske forbrukere. Nå kan man bruke mobiltelefonen på reise på samme måte som man bruker den hjemme, uten å måtte være redd for å få en skyhøy faktura fra mobiloperatøren når man kommer hjem. Det gir en enklere hverdag for nordmenn på ferie, sier forbrukerminister Solveig Horne.

Gradvis innføring de siste ti årene
De reduserte prisene er et resultat av et godt samarbeid mellom EU-kommisjonen og medlemslandene for å komme fram til en hensiktsmessig regulering. Innføringen av "Roam like at home" er derfor siste steg i en lang prosess hvor EU over en tiårs periode gradvis har regulert prisene ned for bruk av mobiltelefon på reise innenfor EU/EØS. I starten var kun prisene for tale regulert, deretter ble reguleringen utvidet til å omfatte SMS og til slutt datasurfing.

For flere opplysninger - se: