Historisk arkiv

Nytt ekspertutvalg skal gi regjeringen anbefalinger om teknologi og framtidens transportinfrastruktur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Regjeringen setter ned et uavhengig ekspertutvalg som skal kartlegge og analysere implikasjonene av ny teknologi for fremtidens transportinfrastruktur. Målet er å sikre at vi bruker ressursene i transportsektoren på en effektiv og fremtidsrettet måte. – Denne regjeringen leverer en historisk satsing på samferdsel. Vi legger til rette for bedre reisehverdager, sikrere transport og økt mobilitet. Ny teknologi vil hjelpe oss å gi innbyggere og næringsliv et bedre og sikrere tilbud med lavere klimagassutslipp, samtidig som vi får mer for pengene vi investerer, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Ekspertutvalget skal komme med anbefalinger slik at regjeringen i neste Nasjonal transportplan (NTP) best mulig kan ta høyde for den teknologiske utviklingen og øke den samfunnsøkonomiske lønnsomheten. Nåværende NTP gjelder fra 2018-2029, men planen rulleres hvert fjerde år, og arbeidet med utredninger frem mot neste NTP 2022-2033 er allerede i gang. Det er betydelig usikkerhet knyttet til hvor raskt og hvor omfattende ny teknologi vil endre transportsektoren, og det uavhengige ekspertutvalget vil sammen med grunnlaget fra transportetatene sikre at regjeringen kan ta gode beslutninger på området.

John-Mikal Størdal, administrerende direktør ved Forsvarets forskningsinstitutt, vil lede utvalget.

– Transport er grunnleggende for utvikling av samfunnet vårt. Vi står nå overfor et teknologisk skifte i transportsektoren. Denne drives frem av utviklingen innen elektronikk, informasjons- og kommunikasjonsteknologi og kommer til å påvirke hvor vi bor, hva vi gjør på fritiden og hva vi kan leve av i fremtiden. De teknologiske endringene skjer i dag med en hurtighet som utfordrer de politiske beslutningsprosessene. Jeg er særlig opptatt av at utvalget skal gi et godt grunnlag for beslutninger som muliggjør å ta i bruk ny teknologi for å skape fremtidens transportløsninger. Dette er en krevende og viktig oppgave, og jeg er glad for å ha fått oppdraget med å lede utvalget.

Utvalget skal levere sin rapport før sommerferien 2019. De statlige NTP-virksomhetene (Statens vegvesen, Jernbanedirektoratet, Kystverket, Avinor og Nye Veier) skal levere sitt plangrunnlag til neste NTP i desember 2019. Regjeringen tar sikte på legge frem stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2022-2033 høsten 2020/vinteren 2021.

Utvalgets sammensetning:

Administrerende direktør John-Mikal Størdal (FFI) (Oslo/Akershus), leder

Konsernsjef Alexandra Bech Gjørv (SINTEF) (Trondheim)

Forskningsleder Niels Buus Kristensen (TØI) (Danmark)

Konserndirektør Toril Nag (Lyse) (Stavanger)

Administrerende direktør Bernt Reitan Jenssen (Ruter) (Oslo/Akershus)

Associate Partner Mariam Kaynia (McKinsey & Company) (Oslo)

Forskningssjef Gro Holst Volden (Concept, NTNU) (Trondheim)

Utvalget er uavhengig og medlemmene representerer kun seg selv. Deres arbeidssted er oppgitt som bakgrunnsinformasjon.