Historisk arkiv

Christian Frederik på sokkel foran Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

H.M. Dronning Margrethe av Danmark avduket i dag Christian Frederik-monumentet på Eidsvolls plass ved Stortinget. Monumentet er regjeringens gave til Stortinget i forbindelse med Grunnlovens 200-årsjubileum. Monumentet er utformet av kunstner Kristian Blystad.

H.M. Dronning Margrethe av Danmark avduket i dag Christian Frederik-monumentet på Eidsvolls plass ved Stortinget. Monumentet er regjeringens gave til Stortinget i forbindelse med Grunnlovens 200-årsjubileum. Monumentet  er utformet av kunstner Kristian Blystad.

- I en lang periode har Christian Frederiks rolle vært undervurdert, kanskje fordi vi hadde behov for å bygge våre egne, norske helter. Men uten hans innsats ville vår historie vært annerledes. Det er på tide at Christian Frederik også blir en av våre helter, sa statsminister Erna Solberg i sin tale ved avdukingen.

Da Christian Frederik 19. mai 1814 takket ja til å bli konge i Norge, ble han den første kongen i et selvstendig Norge på over 430 år. I oktober samme år abdiserte han, før unionen med Sverige ble etablert i starten av november.

- Christian Frederik viste vilje til kompromiss da Sverige i juli 1814 satte militær makt bak kravet på Norge. Han valgte våpenhvile, godtok unionsforhandlinger og innså at hans korte tid som konge i Norge snart ville være over. Det bidro til å redde Grunnloven og den kimen til vårt demokrati som lå i den, sa Solberg.

Stortingspresident Olemic Thommessen tok imot gaven på vegne av Stortinget. DD.MM. Kong Harald og Dronning Sonja og H.K.H. Prins Henrik av Danmark var også til stede ved avdukingen.

Dronning Margrethe avduker Christian Frederik-monumentet
Dronning Margrethe avduker Christian Frederik-monumentet (Terje Heiestad/Stortinget)