Historisk arkiv

Nordisk-amerikansk toppmøte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Erna Solberg deltar på Nordisk-amerikansk toppmøte den 13. mai i Washington. Viktige tema for møtet er sikkerhetspolitikk, migrasjon, økonomisk samarbeid, klima og utvikling.

- Dette er en god anledning til å diskutere og utvikle vårt gode samarbeid med USA. Jeg er spesielt opptatt av å ta opp vårt samarbeid i nordområdene. Det er viktig for sikkerhetspolitikken for Norge og det er viktig å minne om dette i en ny sikkerhetspolitisk situasjon, sier Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg taler i Det hvite hus.
Statsminister Erna Solberg taler i Det hvite hus. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Ved ankomsten til Det hvite hus, talte statsministeren. Hun understreket at dagens toppmøte understreket hvor mye USA og de nordiske landene har fått til sammen, men at fortsatt er det mye som gjenstår. Hun takket president Obama for hans arbeid for en global klimaavtale, for nedrustning og for samarbeidet for utdanning for jenter. Les hele talen her.

Erna Solberg og Barack Obama i Det ovale kontor i Det hvite hus.
Nyttige diskusjoner i Det hvite hus. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Toppmøtet gir en viktig anledning til ytterligere å fordype det allerede nære samarbeidet mellom USA og de nordiske land. Felleserklæringen fra toppmøtet fremhever en rekke områder hvor Norden har felles interesser med USA og hvor videre samarbeid står sentralt.

De nordiske lederne sammen med Barack Obama i The Oval Office.
De nordiske lederne sammen med Barack Obama i The Oval Office. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Sikkerhetspolitikk var også tema da statsministeren talte åpningen av et nytt senter ved Center for Strategic and International Studies. Les innlegget her.  

Det er i dag på dagen 74 år siden statsminister Johan Nygardsvold var den første norske statsmisteren på besøk i Det hvite hus. Sammen med kronprins Olav ble han 13. mai 1942 mottatt av president Franklin D. Roosevelt  kl. 11.00 lokal tid.

Se velkomstseremonien ved Det hvite hus 13. mai 2016 i opptak her.