Historisk arkiv

Erna Solberg møtte Vietnams statsminister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

24. mai møtte statsminister Erna Solberg Vietnams statsminister Nguyen Xuan Phuc.

Vietnams statsminister Nguyen Xuan Phuc og statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse. Står bak hver sin talerstol.
Vietnams statsminister Nguyen Xuan Phuc og Norges statsminister Erna Solberg møter pressen etter møtet. Foto: Anne Nordskog/Statsministerens kontor

- Vietnam har en raskt voksende økonomi og har hatt en kraftig fattigdomsreduksjon de siste årene. Forholdet mellom Norge og Vietnam har utviklet seg fra bistand til næringsliv, handel og investeringer. Som en viktig partner for Norge ser vi på samarbeid med Vietnam innen områder av felles interesse, sier Solberg.

I møtet diskuterte statsministrene hvordan Norge og Vietnam kan styrke samarbeidet på nye, viktige områder som hav og utviklingen av en blå bærekraftig økonomi, klima og fornybar energi. Solberg tok også opp menneskerettigheter i samtalen, og statsministrene la vekt på nytteverdien av menneskerettighetsdialogen mellom de to landene.  

EFTA og Vietnam forhandler om en frihandelsavtale, og statsministerne var enige om viktigheten av å få på plass en slik avtale.

Vietnam har formannskapet i ASEAN (Sammenslutningen av sørøst-asiatiske nasjoner) i 2020.

- Vi diskuterte den økte integrasjonen mellom ASEAN-landene, og hvordan Norge kan samarbeide tettere med denne regionen innen havspørsmål og bekjempelse av marin forsøpling, sier Solberg.

Norge og Vietnam er også enige om å jobbe sammen for å beskytte havet, også i multilaterale forum, viktigheten av bærekraftsmålene og et styrket FN. Begge understreket betydningen av en multilateral rettsorden.