Historisk arkiv

Shimon Peres bortgang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

- Det er med stor sorg jeg har mottatt budskapet om tidligere president Shimon Peres bortgang. Med ham har vi mistet en stor statsmann og en modig politiker som aldri ga slipp på visjonen om fred i Midtøsten. Peres beholdt sitt engasjement og pågangsmot til det aller siste, sier statsminister Erna Solberg.

- Jeg mottok president Shimon Peres under hans besøk til Norge i 2014. Han var særlig opptatt av å engasjere ungdom i kampen for en fredelig fremtid for Midtøsten. Ungdom som opplever håp, anerkjennelse og deltakelse i samfunnet er den viktigste nøkkelen til fred i regionen. Denne visjonen viet Shimon Peres sine siste år til, sier statsminister Solberg. 

Shimon Peres ble i 1994 sammen med Yasir Arafat og Yitzhak Rabin tildelt Nobels fredspris for sitt mot og sin innsats for å skape fred mellom israelere og palestinere. Hans samlede politiske karriere strakte seg over nærmere 70 år. Han har blant annet tjent som statsminister og president i Israel.

- Mine tanker går i dag til Peres sin familie og til Israel som har mistet en stor leder. Statsmannen og nobelprisvinneren Peres sin innsats for fred bør inspirere oss alle, sier Solberg.