Historisk arkiv

Statsminister Erna Solberg til Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Erna Solberg vil lede en norsk delegasjon på offisielt besøk til Kina 7. til 10. april. Møte med toppledelsen i Kina og gjenopptagelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina er hovedformålet med besøket.

- Jeg er glad for at vi nå normaliserer vårt diplomatiske og politiske forhold til Kina. Besøket viser at begge land ønsker å gjenetablere et langvarig, bredt og framtidsrettet samarbeid. Direkte kontakt med det kinesiske lederskapet er viktig for et solid og forutsigbart forhold preget av gjensidige interesser, tillit og forståelse, sier statsminister Solberg.

Dette blir det første norske statsministerbesøket til Kina på 10 år.  Det offisielle programmet inkluderer møter med president Xi Jinping, statsminister Li Keqiang, parlamentspresident Zhang Dejiang, og en offisiell velkomstseremoni og bankett der statsminister Li er vertskap.

Solberg ledsages av utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland og den største delegasjon med representanter fra norsk næringsliv som har deltatt på et statsministerbesøk. I tillegg til politiske møter, næringslivsseminar og foredrag på Peking University i Beijing, besøker delegasjonen også Shanghai og Hangzhou. Der vil blant annet lokalt samarbeid med Norge, næringsliv, arktis- og miljøsamarbeid og forsknings- og utdanningssamarbeid stå på programmet, samt FNs bærekraftsmål og et besøk til Jack Ma-stiftelsen.

- Kina er vår største handelspartner i Asia. Normaliseringen skaper store muligheter for norsk næringsliv og arbeidsplasser. Vi ønsker å gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale med Kina, sier statsminister Solberg.

Besøket gir anledning til å bygge relasjoner med ledelsen for verdens nest største økonomi og en sentral global aktør. Viktige mål med besøket er å synliggjøre norske bedrifter, og løfte frem områder hvor norsk og kinesisk næringsliv har gjensidig nytte av et tettere samarbeid. Statsministeren vil også benytte besøket til å ha samtaler med relevans for sitt oppdrag som med-leder av pådrivergruppen for FNs bærekraftsmål.

Næringslivsdelegasjonen organiseres av Nærings- og fiskeridepartementet, i samarbeid med Innovasjon Norge.