Historisk arkiv

Norsk produksjon av nød-respiratorer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

De norske bedriftene Laerdal Medical og Servi har sammen med Forsvarets forskningsinstitutt utviklet en nød-respirator som kan bidra til å doble antall pustemaskiner ved norske sykehus innen mai. Pustehjelp er nødvendig for at noen av de sykeste pasientene med koronainfeksjon skal overleve.

Nød-respirator
Den nye nød-respiratoren prøves ut på en pasientsimulator. Etter planen skal produksjonen av 1000 nød-respiratorer i gang allerede i april. Foto: Laerdal

– Dette er veldig gode nyheter. Vi vet at Norge i løpet av de nærmeste månedene kan nå en topp i antall syke pasienter med covid-19. Disse nød-respiratorene gjør helsetjenesten bedre i stand til å håndtere en slik topp, sier statsminister Erna Solberg.

Regjeringen finansierer

Hun er imponert over virksomhetene som har kastet seg rundt for å løse en akutt utfordring. Eivind Gransæther, som er ingeniør og gründer i olje- og gassbransjen i Stavanger, hadde ideen til respiratorløsningen da han 12. mars tok kontakt med Forsvarets forskningsinstitutt.

– Dette viser hva vi kan få til i dette landet når det virkelig gjelder. Her har ulike miljøer funnet sammen og brukt kompetansen sin på nye måter. Vi ønsker velkommen alle initiativ og kreative forslag som kan sikre god behandling til alle. Vi må ha to tanker i hodet samtidig. Vi må både gjøre det vi kan for å slå ned viruset, og samtidig jobbe for å øke kapasiteten til helsetjenesten hvis mange blir syke samtidig, sier Solberg.

Regjeringen garanterer derfor for finansiering av prosjektet, og har bestilt 1000 nød-respiratorer. Det er Forsvarets forskningsinstitutt og bedriftene Servi og Laerdal Medical som samarbeider for å produsere nød-respiratorer i Norge.

Kan eksportere

Folkehelseinstituttet har anslått at det kan bli behov for mellom 600 og 1200 intensivplasser i Norge. Norge har i dag 682 respiratorer og flere blir levert de kommende ukene.

– Dersom prosjektet går etter planen kan produksjonen kan komme i gang allerede i april. De fleste pasientene på intensiv vil trenge pustehjelp, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Koronaepidemien har utløst et akutt merbehov for respiratorer over hele verden, og leveringstiden fra produsentene er derfor både lenger og mer usikker enn normalt.

– Vi har bestilt flere nød-respiratorer fra Laerdal Medical enn vi vi trenger i Norge. Vi vet at det er et stort behov også i andre land og ser derfor på muligheten for eksport, sier Høie.

Om nød-respiratorene

På rekordtid har Forsvarets forskningsinstitutt i samarbeid med blant annet Laerdal Medical og Servi, utviklet en ny nød-respirator for intensivbehandling av pasienter. Produktet gir pasientene bedre lungefunksjon ved hjelp av en pusteballong med ventiler og alarmer som sikrer mot for høyt trykk. Produktet er vurdert og anbefalt av kliniske eksperter ved universitetssykehusene i Stavanger og Oslo.

Video av nød-respiratoren kan lastes ned her. Foto: Laerdal.