Historisk arkiv

Statsministerens internasjonale havpanel: Lansering av hovedkonklusjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Etter nesten tre års omfattende arbeid legger statsminister Erna Solberg og 13 andre regjeringssjefer frem en global handlingsplan for havet.

Nett-tv Lansering av havpanelets hovedkonklusjoner

Se sendingen her

Se sendingen her

Nett-tv English subtitles: Statsministerens Internasjonale Havpanel

Se sendingen her

Se sendingen her

Havpanelet legger i sine konklusjoner opp til en gjennomgripende forandring i verdens bruk og vern av havet. Målet er å sikre rene og rike hav for fremtidige generasjoner. 

Panelets hovedrapport beskriver en farbar vei for å oppnå bærekraftige havøkonomier globalt. Kjernebudskap i rapporten er at havet er enda viktigere enn vi trodde, at tilstanden i havet er verre enn vi trodde, men også at havet har mange av løsningene som menneskeheten og planeten trenger.

– Dette er avgjørende ikke bare for havet, men også for verdens mulighet til å nå flere av bærekraftsmålene. Jordkloden er først og fremst en havplanet, og havets ressurser er både overbeskattet og undervurdert. Det er ikke bærekraftig, og derfor tok jeg initiativ til å opprette havpanelet. Nå starter arbeidet med å gjennomføre konklusjonene, sier statsminister Erna Solberg.

Havpanelet består av 14 stater som til sammen har 30 prosent av verdens kystlinjer og 30 prosent av verdens økonomiske havsoner. 240 forskere og eksperter fra hele verden har skaffet frem ny kunnskap. Globalt næringsliv, organisasjoner og stiftelser har deltatt i mangfoldige diskusjoner om løsninger, og 14 stats- og regjeringssjefer har forpliktet seg til kunnskapsbasert politikk for havet, og det er de nå som legger fram en plan for å få verden med seg på å sette politikken ut i livet.

– Forskerne forteller oss både at havet er truet av menneskelig bruk og at vi trenger økt bruk av havet for å løse menneskehetens utfordringer. Det paradokset kan bare håndteres gjennom nye grep, og slike grep er det Havpanelet kommer med, sier Vidar Helgesen, som har ledet prosessen med de 14 statene.

  • Når: Torsdag 3. desember kl. 08.30.

Handlingsplanen fordrer aktiv deltakelse fra mange aktører, og under lanseringen vil norske næringslivsledere presentere hvordan de vil bidra til gjennomføring av handlingsplanen på sine områder.  Det blir også kommentarer fra representanter fra forskning, næringslivet og sivilt samfunn om hva som må til for å realisere planen.

Disse deltar: 

  • Peter Haugan, Havforskningsinstituttet
  • FNs generalsekretær António Guterres (video)
  • Anders Opedal, Equinor
  • Karoline Andaur, WWF
  • Therese Log Bergjord, SeaBOS / Skretting
  • Paul-Christian Rieber, Norges Rederiforbund
  • Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker og styreleder for C4IR Ocean, et senter for hav og ny teknologi opprettet av Aker og World Economic Forum.

Pressekontakt for statsministeren er kommunikasjonsrådgiver Eirin Larsen, mobil 909 73 266 og e-post eirin.larsen@smk.dep.no.

Pressekontakt for havpanelet i Utenriksdepartementet er Siri R. Svendsen, mobil 976 87 801 og e-post siri.r.svendsen@mfa.no.

Fakta om havpanelet

  • I 2018 etablerte statsminister Erna Solberg Høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi (havpanelet). Målet er å bidra til å bygge en bærekraftig havøkonomi globalt.
  • Panelet ledes av statsminister Solberg sammen med Palaus president, og består av sittende stats- og regjeringssjefer fra 14 kyststater.
  • Medlemmene er statsminister Morrison (Australia), statsminister Trudeau (Canada), president Piñera (Chile), statsminister Bainimarama (Fiji), president Akufo-Addo (Ghana), president Widodo (Indonesia), statsminister Holness (Jamaica), statsminister Suga (Japan), president Kenyatta (Kenya), president López Obrador (Mexico), president Geingob (Namibia), statsminister Solberg, president Remengesau (Palau) og statsminister Costa (Portugal). I tillegg er Peter Thomson, FNs spesialutsending for hav, støttemedlem. 
  • Panelet har siden oppstarten publisert 16 delrapporter fra panelets globale ekspertgruppe, samt tre spesialrapporter om blant annet  hav/klima, havøkonomi/covid19 og økonomisk kost-nytte-analyse.
  • Mer informasjon: oceanpanel.org