Historisk arkiv

Svar på spørsmål om menneskerettighetsbrudd i Tsjetsjenia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) om regjeringen vil ta opp menneskerettighetsbruddene mot homofile og lesbiske i Tsjetsjenia med de russiske myndighetene.

Skriftlig spørsmål nr. 742 (2018-2019).
Datert 16.01.2019

Fra representanten Kari Elisabeth Kaski (SV):
Det pågår en ny bølge av voldelig forfølgelse mot homofile og lesbiske i Tsjetsjenia. Amnesty International melder at rundt 40 personer nå skal være fengslet i et regjeringsbygg i den russiske republikken og to er døde som følge av tortur. Vil regjeringen ta opp menneskerettighetsbruddene mot homofile og lesbiske i Tsjetsjenia med de russiske myndighetene?

Utenriksministerens svar:
Situasjonen for LHBT-personer i Russland er bekymringsfull, og både vår ambassade i Moskva og Utenriksdepartementet her hjemme følger utviklingen på dette feltet nøye. Vi har tett kontakt med aktører og organisasjoner som arbeider aktivt for de som er berørt. 

Siden de første rapportene om forfølgelse av LHBT-personer i Tsjetsjenia i januar 2017 har regjeringen tatt opp disse hendelsene med russiske myndigheter, både bilateralt og i multilaterale organisasjoner som OSSE, Europarådet og FN.  

I november 2018 deltok Norge i å aktivere OSSEs såkalte Moskvamekanisme. Iverksetting innebar gjennomføring av en ekspertgransking av de rapporterte menneskerettighetsbruddene i Tsjetsjenia fra 2017. Russland valgte å ikke samarbeide om granskingen. Rapporten ble offentliggjort i OSSEs faste råd 20. desember og bekreftet grove menneskerettighetsbrudd i Tsjetsjenia mot LHBT-personer, menneskerettighetsaktivister, uavhengige journalister og advokater.  

Rapporten ga konkrete anbefalinger. Den oppfordret russiske myndigheter til å etterforske hendelsene grundig og stille de skyldige til ansvar. Føderale russiske myndigheter har ansvar for å påse at russisk lov og landets internasjonale forpliktelser etterleves i alle deler av Russland, inkludert Tsjetsjenia. 

I desember møtte statssekretær Halvorsen det russiske LHBT-nettverket og deres leder Igor Kotsjetkov for å høre deres vurdering av situasjonen og om effekten av tiltak som Moskvamekanismen. De opplevde at politiske uttalelser og felles initiativ fra multilaterale organisasjoner nytter, og er nødvendige for å avhjelpe situasjonen. 

Troverdige rapporter om en ny bølge av forfølgelse og arrestasjoner av LHBT-personer i Tsjetsjenia er derfor svært bekymringsverdig.  

Norge sluttet seg til EUs innlegg i OSSEs faste råd 17. januar i år. I innlegget bes Russland innstendig om å etterforske de nye menneskerettighetsbruddene og følge anbefalingene gitt i rapporten fra Moskvamekanismen om en effektiv, transparent og uhildet etterforskning av hendelsene. Norge er også denne uken tilsluttet en uttalelse i regi av Equal Rights Coalition, en koalisjon av 40 land, som ber Russland om å etterforske hendelsene. Statssekretær Halvorsen har også uttalt seg offentlig og bedt om etterforskning av sakene. 

Norge vil fortsette å løfte vår bekymring overfor russiske myndigheter, både gjennom bilaterale og multilaterale kanaler, inntil russiske myndigheter setter i verk nødvendige tiltak for å følge opp sine menneskerettighetsforpliktelser.