Historisk arkiv

Nyheter

God tur til Myanmar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Etter 21 år med sendinger fra Oslo flytter radio- og tv-stasjonen Democratic Voice of Burma hjem til Myanmar. De politiske omveltningene i landet gjør dette mulig.

- Democratic Voice Burmas historie er levende bevis på at forandring og forsoning er mulig, sa utenriksminister Børge Brende under en markering av flyttingen i Oslo i dag.

Utenriksminister Brende og sjefredaktør Aye Chan Naing i Democratic Voice of Burma.
Utenriksminister Brende og sjefredaktør Aye Chan Naing i Democratic Voice of Burma. Foto: Svein Atle Michelsen, Utenriksdepartementet.

Under det tidligere militærregimet var det umulig for frie medier å eksistere i Myanmar. Myndighetene i Myanmar har de siste to årene igangsatt en omfattende reformprosess. Det har skjedd svært mye med hensyn til ytringsfrihet og uavhengig media etter at president Thein Seins regjering kom til makten i 2011.   

Da Myanmars viseinformasjonsminister besøkte Norge våren 2012 var det DVB som la opp programmet hans. Bare ett år tidligere ville dette vært utenkelig. Det viser begge siders vilje til å se fremover for landets beste.

Utenriksministeren understreket at Myanmar fremdeles har en lang vei å gå.

- Jeg vil oppfordre Myanmar til å fortsette å sette nye standarder hjemme og i regionen, sa Brende.

DVB vil spille en viktig rolle i den videre demokratiseringen og utviklingen av frie medier i Myanmar.

Norge har støttet arbeidet for frihet og demokrati i Myanmar i mange år, blant annet med støtte til DVBs arbeid. I løpet av de siste årene har Norge gitt støtte til utvikling av frie og uavhengige medier inne i Myanmar. Dette arbeidet vil bli videreført.