Historisk arkiv

Hva skjer hvis du blir koronasmittet på reise i utlandet?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

I sommer benytter mange nordmenn seg av muligheten til å dra på ferietur til utlandet etter lang tid med stengte grenser. Ferien forløper heldigvis uproblematisk for de fleste, men noen opplever å bli smittet med covid-19 mens de er på ferie. Hva skjer da?

Smittesituasjonen er blitt forverret på flere av de meste besøkte feriedestinasjonene. Det betyr dessverre at flere norske turister i den siste tiden er blitt koronasmittet i utlandet, også personer som har fått sin første vaksinedose. I noen tilfeller har smitten fått store konsekvenser for den enkelte. Noen er blitt bedt om å forlate hotellet de bor på og selv finne egnet sted for isolasjon og karantene, men å oppdrive karantenehotell i områder med mye smitte er ingen enkel oppgave, særlig hvis man ikke kan det lokale språket.

Norske ferieturister som blir smittet i utlandet må regne med å måtte utsette hjemreisen til de er ferdige med isolasjonstiden og er helt symptomfrie. Man må som regel ha et negativt testresultat for å kunne sette seg på flyet hjem, men det kan ofte ta tid før en koronasmittet tester negativt. Dette kan forsinke hjemreisen og føre til merkostnader for den reisende. For mindreårige som reiser alene blir dette ekstra utfordrende.

– Det er viktig å minne om at det er de reisende selv, eller deres foresatte, som er ansvarlige for å vurdere om en reise er gjennomførbar og trygg. Det er også viktig at den enkelte tar kontakt med forsikringsselskapet sitt før avreise og forsikrer seg om at man er dekket dersom uhellet er ute, sier politisk rådgiver Marte Ziolkowski i Utenriksdepartementet, og legger til:

– Smittesituasjonen i Europa endres stadig, noe som kan ha betydning for om reisende må i karantene eller ikke når de kommer hjem til Norge. Følg derfor med på oppdateringene av smittekartet til FHI. Det er også viktig å huske at lokale koronatiltak raskt kan endres dersom smittesituasjonen i området tilsier det. Dette kan få konsekvenser for reisende som befinner seg der.

Dersom du har akutt behov for konsulær bistand, kan du sette deg i kontakt med nærmeste norske utenriksstasjon. Utenfor åpningstidene kan du kontakte UDs operative senter på +47 23 95 00 00 eller UDops@mfa.no.

På UDs sider for reiseinformasjon finner du svar på ofte stilte spørsmål om utenlandsreiser.