Historisk arkiv

Norge støtter den hviterussiske demokratibevegelsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte lederen for den hviterussiske demokratibevegelsen Sviatlana Tsikhanouskaja for politiske samtaler i dag.

- Det var et sterkt møte. Sammen med andre hviterussiske demokratiforkjempere står Tsikhanouskaja i en modig og vanskelig kamp mot et regime som bruker brutale midler for å slå ned fredelige meningsmotstandere. Det står enorm respekt av det arbeidet hun har lagt ned siden hun i fjor høst sto i spissen for fredelige protester etter presidentvalget, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

To kvinner hilser med albuen
Foto: UD

Det som kunne ha blitt en fredelig overgang til et friere samfunn med reelle valgmuligheter for folket, er i stedet blitt en stat preget av terror og frykt. Lukasjenko har vist at han ikke skyr noen midler for å bringe alle kritiske røster til taushet.

- Vårt krav til Lukasjenko står fast: Volden må stoppe, politiske fanger må løslates og det må gjennomføres reelt frie valg og politiske samtaler med opposisjonen, sier Eriksen Søreide.

Norge vil fortsette å holde Hviterussland høyt på den internasjonale agendaen, og støtte de demokratiske kreftene.

- Vi har sluttet oss til alle EUs restriktive tiltak, og håper det vil bidra til å legge press på regimet. Vi økte støtten til arbeidet for demokrati og menneskerettigheter i Hviterussland i fjor, og har økt støtten betydelig også i år, til 30 millioner kroner. Det er viktig at det internasjonale samfunnet fortsetter å holde trykket oppe på Lukasjenkos regime, slik at folket i Hviterussland kan få demokrati og grunnleggende menneskerettigheter, sier Eriksen Søreide.