Historisk arkiv

35 milliarder kroner til Palestina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

På dagens giverlandskonferanse for Gaza og Palestina i Kairo ble det lovet støtte på til sammen 35 milliarder kroner til Palestina. – Dette solide resultatet viser massiv internasjonal støtte til det palestinske folk. Det er et sterkt signal om at verden står sammen om å gjenoppbygge Gaza. Vi forventer at Israel gjør sitt for å reversere stengningsregimet, slik at hjelpen faktisk kommer frem til sivilbefolkningen og samfunnet kan bygges opp igjen, sier utenriksminister Børge Brende.

Nærmere 90 land og internasjonale organisasjoner møttes i dag i Kairo for å samle støtte til Palestina og gjenoppbyggingen av Gaza. Konferansen ble arrangert av Norge og Egypt sammen med Palestinas president Mahmoud Abbas. Om lag halvparten av midlene skal gå til gjenoppbygging av Gaza, og den andre halvparten til utvikling i det øvrige Palestina og den palestinske selvstyremyndigheten.

- Om lag 80.000 hjem ligger helt eller delvis i ruiner, etter den blodige sommeren på Gaza som kostet over 2200 mennesker livet. Den palestinske regjeringen må på sin side starte reformarbeidet for å sikre én ansvarlig myndighet i hele Palestina, og ta ansvar for gjenoppbyggingen i Gaza. Det er avgjørende at Israel og palestinere vil samarbeide om den nye FN-mekanismen for å få inn nødvendige varer og materialer, sier Brende.

Dette var den tredje krigen i Gaza på seks år. Norge og bidragsyterne på konferansen understreket at Israel og palestinere må ta nye, politiske grep for å unngå nok en krig i Gaza. De må vise vilje til å ha reelle forhandlinger for å finne varige løsninger på den underliggende konflikten mellom de to folkene, som inkluderer en to-statsløsning.

Norge øker bistanden med ytterligere 95 millioner i år til gjenoppbyggingen av Gaza. Total norsk bistand til Palestina blir dermed 885 millioner kroner i 2014.